Hanna Aili, Kulturföreningen Lava (Foto: Kulturföreningen Lava)

 

Kulturföreningen Lava har slått seg sammen med musikkgruppen Höstorkestern og slipper sammen en EP på meänkieli for å feire Tornesalingers dag. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Som følge av koronapandemien har det ikke vært mulig for Kulturföreningen Lava å gjennomføre noen former for arrangementer. Dette har ført til en stillhet fra organisasjonene over en lengre periode, men nå kommer de altså ut i en pressemelding og opplyser om at arbeidet har foregått, selv om ikke det har vært synlig.

I samarbeid med Höstorkestern har de nemlig laget en helt egen EP kalt Laaksen Laulu, med sanger på ulike meänkieli-dialekter. Dette for å vise bredden i språket. EP platen slippes på Tornedalingars dag 15. juli med en en digital konsert for å feire den store dagen.

– Det er gøy å kunne vise hva vi har gjort etter mer enn ett år med begrensninger. Arbeidet med den Tornedalske kulturen og språket har ikke tatt en pause, sier Hanna Aili fra foreningens organisasjonsgruppe i en pressemelding.

Arrangementet finner sted på Tornedalingers dag 15. juli kl. 20:00. Du finner lenken til konserten her.

Vilde Christoffersen Walsø, project manager Kolme. (Foto: Norske Kveners forbund)

 

Egentlig ment for Kolme

Höstorkesteret skulle egentlig spille på Kolme-leiren i Haparanda i sommer, men leiren ble som mye annet avlyst på grunn av korona. Nå vil det likevel være mulig å få med seg denne konserten, til tross for avlysningen av leiren.

– Vi som jobber med prosjektet Kolme har gledet oss veldig til å arrangere leir for de karelske, tornedalske og kvenske deltakerne i sommer. Konserten med Höstorkestern skulle være del av vår feiring av tornedalingers dag på leiren i Haparanda. Siden sommeren har blitt preget av korona-restriksjonene, kan vi ikke gjennomføre leiren, så vi er veldig glade for at alle får anledning til å se og høre konserten på nett, sier Vilde Christoffersen Walsø, prosjektleder for Kolme.

Les også: Avlyser sommerleir

Höstorkestern vil nå likevel være mulig å både se og høre i forbindelse med feiringen av Tornedalingars dag. (Foto: Höstorkestern)

 

Glad for EP på meänkieli

For bandets del vil alltid en fysisk konsert være det beste alternativet, men de er likevel glad for å få muligheten til å slippe den første EP’en med flere ulike meänkieli dialekter. Viktor Krutrök fra Höstorkestern tror sang kan være en god stemme til å vise alle sidene av Sveriges kulturer.

– Språket og kulturen vår ble marginalisert, det ble vanæret og redusert gjennom sentralisering og kjedelig svenskhet. Men den forsvant aldri og vil aldri forsvinne. For nye stemmer synger, og et språk med sanger kan aldri forsvinne. Dette er Sverige. Med alle sine kulturer, både nye og gamle. Fra nord til sør. Lev multikulturalismen!

Konserten produseres som et samarbeid mellom Kulturföreningen Lava, Kontaktnätet, Kolme og Met Nuoret. I tillegg har disse fått støtte fra Kulturrådet, Nordic Cultural Contact, Norsk Kulturråd & Troms og Finnmark fylkeskommune.