1700-tallskyrkan – Hedneset/Hietaniemi, Sverige er et av stedene en kan besøke under slektsforskningsturen til Tornedalen. KUVAT ALF E. Hansen

1700-tallskyrkan – Hedneset/Hietaniemi, Sverige er et av stedene en kan besøke under slektsforskningsturen til Tornedalen. KUVAT ALF E. Hansen

Det planlegges en felles studietur langs Tornedalen 11.-14. august.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

På turen, som primært er for medlemmer av DIS-Norge og Norske Kveners Forbund, er det satt opp alt fra besøk på Lestadiusmuseet til treff med Svenske Tornedalers Riksforbund og DIS-Nord, Sverige på det foreløpige programmet.

Besøker kirkegårder
I tillegg er det tenkt satt av tid til å besøke kirkegårder i Kengis, Pello og Hietaniemi (Hednäset).
– Vi håper å få til besøk på noen av disse kirkegårdene, slik at en ved selvsyn kanskje kan oppdage egen slekt representert blant de mange slektsnavnene, sier Alf E. Hansen.
– For mange har kirkegårdene nedover Tornedalen og DIS-nettsiden Gravminner vært til stor hjelp og støtte i egen slektsforsking. Det har også bidratt til større forståelse for- og innblikk i dagliglivet og hverdagen til de som valgte å krysse landegrensene i nord for å skape et bedre liv for seg og sine, sier Hansen engasjert.

– Mye tilgjengelig kunnskap
Under turen vil en også få mulighet til å besøke Mäntyranta-museet og Nordkalottbiblioteket i Matarengi.
– I tillegg til kirkegårdene i Tornedalsområdet, finnes det både kunnskap og serviceinnstilte ansatte ved bibliotekene flere steder, og skulle det finske språk skremme, så start på svensk side. Servicenivået jeg er blitt møtt med er høyt, og engasjementet ekte, påpeker Hansen.

Bussreise

Turen går med buss fra Alta og Tromsø, med overnattinger i Pajala, Svanstein og Haparanda. Prisen per deltaker blir 5500,- forutsatt minst 30 deltakere, og påmeldingsfristen er 25. februar.