Raymond Olufsen oon Kväänifestivaalin johtaja. (Arkiivikuva: Arne Hauge)

 

Kan gå mot færre og fyldigere dager for Kvenfestivalen – Kväänifestivaali.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Fra 1. til 5. juni ble Kvenfestivalen – Kväänifestivaali arrangert i Vesisaari/Vadsø. Ruijan Kaiku snakket med festivalsjef Raymond Olufsen noen dager etter at støvet hadde lagt seg på sørsiden av Varangerhalvøya.

– Vi var utrolig heldige med været, og tilbakemeldingene fra publikum er at de var fornøyde med forholdene og mottakelsen. Det var pinsehelg og den første ordinære gjennomføringen siden 2019, noe som muligens preget besøkstallet litt negativt. Vi må nok jobbe med å skape bevissthet om at vi er en juni-festival, sier han.

– Anslagsvis hadde vi mellom 500 og 550 besøkende på årets festival, sier Olufsen.

Nye erfaringer

Når det gjelder program og gjennomføring gikk festivalen stort sett etter planen, ifølge festivalsjefen, samtidig som arrangøren har gjort seg nye erfaringer.

Les også:

Kvenfestivalen – Kväänifestivaali 2022 åpnet

– Vi gjentok sauna-arrangement i samarbeid med Varanger sauna og badeklubb, som ble stiftet under fjorårets festival. Den gangen var det kun noen få som deltok, stort sett medlemmer, men i år var det over førti mennesker innom. Det er noe vi tenker å bygge videre på. Vi så at en del folk kom nokså sent, så her kan vi for eksempel utvide åpningstiden, sier Olufsen.

– I år hadde vi tre konserter og det var første gang vi rigget Store studio på museet med ordentlig lyd til et forberedt lokale. Her hadde vi en mindre konsert i forbindelse med Bente Nordhagens utstillingsåpning på torsdagen, der Jakob Mikkelsen spilte kjente og kjære finske viser. Fredagen spilte Beddari Nilsen, og Qvænbrygg stod for servering. Dette har vi ikke hatt tidligere, sier han.

– Vi har gjort mange nye og gode erfaringer.

Bygger videre på suksess

På spørsmål om hva festivalsjefen tenker å ta med seg fra denne festivalen til framtidige festivaler, svarer han slik:

– QvænClub var veldig populært, det virker som folk hadde sans for det. I fjor hadde vi QvænJam, og det er også noe vi vurderer å hente tilbake etter tilbakemeldinger vi har fått. Her er konseptet at de som ønsker det skal ha tilgang til en scene for å presentere seg. I fjor hadde vi to punkrockband fra Båtsfjord. Et av disse, Sköll, spiller på Bukta, Alta Live og Varangerfestivalen i år, sier han.

– Vi vil kanskje også redusere antall dager og komprimere programmet til fyldigere dager, sier festivalsjefen.