Tjæremiler var en viktig kvensk tradisjon i altaområdets skogsområder. Dette håndkolorerte diaset viser tjærebrenning i 1928, ikke i Alta, men i Målselvdalen. 2019-versjonen i Alta vil garantert samle langt mer folk. (Foto: Anders Beer Wilse/Norsk Teknisk Museum)

 

Skal bygges og brennes i sosialt lag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tjæremilebrenning er ingen invitasjon man får hver dag, så her er det bare å hive seg rundt, lyder oppfordringen. Det er Alattion kvääniseura, Alta kvenforening, som inviterer. Foreningen har et varmt forhold til slike tjæremiler, som det tradisjonelt var mange av i furuskogene i Alta. Fredag 2. august skal ei slik mile bygges og brennes, noe som skal finne sted nært gården til Sigurd Killi, beliggende på et sted som heter Øvre Stengelsen nært Altaelva.

I den forbindelse har altakvenenes leder Grete Alise Nilima Monsen sendt ut informasjon på vegne av styret, hvor det meldes bespisning og kanskje musikk. Låven har plass til 100 personer, loves det, men dersom det skulle bli fullt, er det kjekt om noen har med seg campingbord og stoler.

Dugnadsmila?

«Man kan komme fra starten klokken 12 om formiddagen, eller etter hvert som man vil og kan. Det behøves folk til bygginga og antakelig stikking og frakting av torv,» opplyser kvenforeningen.

Les også: Ingen dårlig tjæremile-samvittighet

Ruijan Kaiku er fra tidligere kjent med at tjæremilebrenningen skal dokumenteres for ettertiden av fotograf Alf E. Hansen, og vi tar med at brenningen skjer i et samarbeid mellom Killi, Kystlaget og Alta kvenforening. Her er et kart som viser sånn cirka hvor det hele finner sted:

Bildet viser litt av Altaelva og gir samtidig inntrykk av de store furuskogen som preger området. Tjæremilebrenning var en viktig tradisjon. I øvre kant ser du for øvrig Gargiaveien ta av fra E-45. Følg Gargiveien og ta av ned mot Øvre Stengelsen. (Foto: Norgeskart)