LYKTES TIL SIST: Offisiell flagging på Kvenfolkets dag har vært en fanesak for Tromsø Kvenforening, Tromssan kveeniseura, fra venstre: Nils Petter Aanesen, Bernt Isaksen og Helge Huru. (Arkivfoto)

 

Skal vaie også over Tromsø by.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Fredag meldte avisa «iTromsø» at Tromsø kommune, Tromssa komuuni, vil endre flaggreglementet slik at også det kvenske flagget kan vaie over rådhuset, nærmere bestemt på Kvenfolkets dag 16. mars.

Etter det avisa melder, var det Tromsøs ordfører Kristin Røymo som ba om en politisk sak for å endre reglementet slik at kvendagen blir tatt med på fast basis. I en epost til Tromsø Kvenforening, Tromssan kveeniseura, skal ordførerens politiske rådgiver Ellen Zahl Jonassen ha uttalt at flagget allerede er bestilt, og at det vil være klart til kvenfolkets dag den 16. mars 2019.

Den 16. mars 2019 vil kvenflagget vaie også over Nord-Norges største by. (Foto: Arne Hauge)

Norske Kveners Forbund har sagt seg svært glade for at også Nord-Norges største by nå velger å markere kvenfolkets dag, og har overfor NRK kveeni sagt at flagg-nyheten fra Tromsø er en forlengelse av en trend hvor stadig flere kommuner med kvensk befolkning velger å flagge. Også ordfører Røymo har gjort seg tilsvarende tanker, framgår det fra iTromsø.

– Kvenkulturen er i positiv bevegelse og det vises mer i nord. Dette blir vår måte å anerkjenne det kvenske på her i Tromsø, sier Røymo til avisa.