Alattion varaordfööreri Anita Håkegård Pedersen toivotteli liittokokkousväjen tervetulheeksi Alattihoon.
KUVA: LIISA KOIVULEHTO

Varaordføreren ønsket velkommen til Alta og til landsmøte.

– Statsminister Erna Solberg påpekte viktigheten av å bevare det kvenske språket og vern av kvenske kulturminner. Når det er sagt av Norges viktigste og mektigste kvinne, så må vi tru på det, fastslo varaordfører i Alta kommune, Anita Håkegård Pedersen (SV) i sin hilsen til landsmøtet i Norske Kveners Forbund – Ruijan kveeniliitto.
Hun refererte til statsministerens besøk i Alta og åpningen av tjæremileutstillingen på Alta Museum.

Fotavtrykk
Varaordføreren åpnet sitt innlegg med å se litt tilbake på Altas kvenske historie.
– Dere har vært her før og dere har satt fotavtrykk i Alta. Fotavtrykk som nå er i ferd med å komme godt frem igjen takket være ildsjeler som iherdig står på for det kvenske, sa Håkegård Pedersen.
– For hvordan skal den oppvoksende generasjon vite og få kjennskap til historien om vi ikke forteller den til noen, spør hun.
– På 1700-tallet vokste befolkningen raskt, bestående av samer, nordmenn og kvener, og Alta vokser fortsatt. I dag er vi 20 635 mennesker i Alta og vi vokser og vokser, sa varaordføreren.

Kvenbyen Kreeta
Håkegård Pedersen fortalte at hun selv er fra Kåfjord, en bygd hvor det er fotavtrykk etter kvener overalt. Kopperverket, som på den tiden var en stor arbeidsplass, var arbeidssted for veldig mange kvener. Kvenene bosatte seg på Kreeta, som også ble kalt kvenbyen.
– Det sies at det var konflikt mellom de kvenske og de norske arbeiderne, fordi dem jobbet for godt, og dem jobbet lønningene litt ned, forklarte hun.
– Dem var også kjent for sine mange badstuer, for sin renslighet og sin flittighet. Det er ikke den verste attesten å få, fastslår hun.
Det er fortsatt mange etterkommere etter kvenene i Alta.

Fortjener fremsnakking
Hun trakk også fram nyere hendelser og nevnte anerkjennelse av det kvenske folket som en nasjonal minoritet i 1998 og det kvenske språket i 2005.
– Ting tar tid, men det skjer noe, også for revitalisering av den kvenske kulturen, språket, identitet og aksept.
– I Alta foregår det mange aktiviteter som synliggjør det kvenske, men dem har dessverre ikke fått så mye plass, så dem fortjener virkelig å bli fremsnakket, sa varaordføreren, og ramset opp en rekke aktiviteter i regi av Alta Kvenforening – Alattion Kvääniseura som fremmer og synliggjør det kvenske i byen.