Egil Borch. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Egil Borch har ledet både lokallaget og Kipparifestivalen i en årrekke. Nå tar han ett steg tilbake for å slippe nye kluter til.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg har vært med ganske lenge, helt siden 1990-tallet.

Det svarer Egil Borch, lyngsværingen som gjorde porsangerværing av seg for om lag førtifem år siden, når Ruijan Kaiku spør om bakgrunnen for at han nå sikter seg ut av styrelederrollen i Ruijan kväänit pyssyjokilaiset – Norske kvæner Børselv.

– Jeg har vært med i styret og sittet som styreleder i om lag ti år nå. Det har blitt mange landsstyremøter og landsmøter i kvenforbundet, fortsetter Borch, som legger til at han også har hatt verv i styret i kvenforbundet sentralt.

– Blant annet fire år som nestleder, sier han.

Lokallaget han nå er avtroppende leder i regnes som verdens eldste kvenforening. På Kvenfolkets dag i år markerte Børselvforeninga sitt 40-årsjubileum.

Stiftelsesdatoen 16. mars i 1984 er også en av årsakene til at kvenforbundet i sin tid gikk inn for å støtte daværende Kvenlandsforbundet i at akkurat 16. mars skulle være Kvenfolkets dag, som en markering på begynnelsen av kvensk organisering.

Nye kluter

Borch mener det kan være bra å slippe nye kluter til.

– Jeg har kommet i en alder der jeg har lyst til å trappe litt ned. Samtidig slipper det andre personer til som kan jobbe med de samme sakene, og kanskje gjøre det på en enda bedre måte, sier han.


Egil Borch i aksjon under kvenforbundets nylige landsmøte i Alattio/Alta. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Det har også kommet til et ikke ubetydelig antall barnebarn med tiden.

– Nå er det seks barnebarn, og det er veldig trivelig og hyggelig, og man må bruke tid på dem. Det motsatte ville ikke vært bra, sier Borch.

Ny festivalsjef

Det er ikke bare den kvenpolitiske biten Borch har vært engasjert i gjennom årene. I 2008 var han med å dra i gang Kipparinfestivaali – Kipparifestivalen hjemme i Pyssyjoki/Børselv.

Fram til for få år siden var festivalen en årlig begivenhet. Nå arrangeres den kun i partallsår, motsatt av Kallijoen ääni

Han har ledet det arbeidet hele veien, men nå er det slutt på akkurat det. Sølvi Johansen har tatt over som festivalsjef.

Les også: Solide planer for Kipparifestivalen 2024

– Min tid er gått ut på dato, føler jeg, og jeg har ikke lengre den samme motivasjonen som jeg har hatt opp igjennom årene. Da fant jeg ut at det er best at andre tar over, og det skjer nå.

Fortsatt disponibel

Til tross for at han gir slipp på lederverv og sjefsroller, så blir han ikke helt borte, bekrefter han.

– Jeg jobber fortsatt med Kipparifestivalen, og jeg kommer til å fortsette som styremedlem i kvenforeninga. Det er i alle fall mitt ønske og håp, sier han.

Et ekstraordinært årsmøte står på trappene i Ruijan kväänit pyssyjokilaiset den 29. april.

– Da får vi se hva valgkomiteen har kommet fram til, avrunder Borch.