Suomen ja Norjan rajalle tuli 24. elokuuta rajavalvonta. Raja-alueilla asuvat voivat käydä Suomen puolella rajan pinnassa esim. kauppareissulla tai mökillä. Asuinpaikkatodistuksen voi tilata Skatteetaatin nettisivula skatteetaten.no. (Kuva: Liisa Koivulehto)

 

For at folk ved finskegrensa kan dra over grensen til Finland som vanlig, kreves det dokumentasjon om bosted, men få vet hva det er og hvor de får den.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Koordinator Riitta Leinonen ved Nordkalottens grensetjeneste i Skibotn har travle dager.

–  Siden Finland den 20. august meldte fra om innføring av grensekontroll mot Norge, fra og med mandag 24. august, har jeg fått rundt 200 henvendelser pr telefon, epost og meldinger, forteller hun.

– Folk spør: Hvem kan krysse grensa? På hvilket grunnlag?  Hvordan definerer man grenseområdene og hvordan å dokumentere at du bor der, sier Leinonen.

Hun syns det har gått litt tregt med info fra Finland.

– Først søndag 23. august, dagen før grensekontrollen ble innført, fikk vi mer nøyaktig info, sier Leinonen, etter å ha fått henvendelser fra Varanger til Troms.

– Folk i Inari er skuffet fordi bare den lille bygda Neiden, med et par hundre innbyggere, er definert som grenseboere. Selv om det er naturlig at folk fra både Kirkenes og Vadsø drar til handletur over grensa, sier hun.

Kan dra på hytta

Leinonen er fornøyd med at det er blitt lettere for norske hytteeiere og deres familier. For eksempel i Kilpisjärvi fins det flere titalls norske hytter. De kunne ikke besøkes i vår, men det har nå blitt tillatt.

Nå kan nordmenn dra til sine hytter i grenseområdene selv om de bor lenger unna det som er definert som grenseområde. Det gjelder også om du har leid ei hytte i over et års tid.

– Du må kunne dokumentere at du eier eller leier ei hytte i Finland, for eksempel vise et kjøps- eller leiebevis, får Ruijan Kaiku vite fra grensevakta i Muonio.

Bostedsattest fra Skatteetaten

For å dokumentere at du bor i grenseområde må du ha en bostedsattest. Leinonen forteller at folk ikke vet hva det er for noe, eller hvorledes de kan skaffe seg det.

– I Finland og i Sverige kan folk selv skrive ut en bostedsattest på nett, forteller Leinonen.

Det kan man ikke i Norge – men du må bestille det. Og det er det få som vet.

– Du kan bestille en bostedsattest fra skatteetaten.no. Du kan ikke skrive det ut selv, men det står her at du får den tilsendt i løpet av tre dager, forteller skattekonsulent Solveig Sommerseth i Storfjord til Ruijan Kaiku.

Hun har prøvd tjenesten og det funker.

–  Da løser det seg – bare at folk får vite om det, humrer Sommerseth.

skattetaten.no: Du kan bestille bostedsbevis hos Skatteetaten og få det tilsendt i posten. (Skjermbilde Skatteetaten)