Finnskogdagene vil i år finne sted i september i stedet for juli. (Foto: Kristiina Puumalainen)

 

Den 51. feiringen av Finnskogdagene utsettes til  september.

 

Kristine Jonas
Kristine@ruijan-kaiku.no

 

– Årsaken til dette er sammensatt, men det her vel summen av usikkerhet som gjør at det er utfordrende å navigere og sy sammen et forutsigbart program for den vanlige helgen i juli, skriver arrangørene på sine nettsider.

Finnskogdagene arrangeres tradisjonelt andre helgen i juli, men på grunn av koronasituasjonen har det vært en usikkerhet også rundt årets arrangement. Nå kan Finnskogdagene altså melde at det blir feiring i 2021, men at arrangementet vil bli lagt til helgen 3-5 september i stedet for i juli.

– Følg med på vår hjemmeside og Facebook. Det kommer mer offisiell informasjon der. I tillegg kan jeg rapportere om at regjeringen har satt sammen et flott programutkast, samt at det trolig blir gjennomført nattlig kulturell aktivitet som ikke tidligere er utprøvd, skriver «statsminister» Even Wiger.

Les også: Særskogfinske tradisjoner for «Republikken Finnskogen»

Hva er finnskogdagene?

Finnskogdagene arrangeres av Republikken Finnskogen, som er å finne i Grue kommune i Hedmark. Her finner vi Grue Finnskog, et skogfinsk kjerneområde, som har laget sine egne dager med folkefest en gang i året. Hvert år siden 1970 har de arrangert Finnskogdagene andre helgen i juli.

– Formålet med Finnskogdagene er å spre kunnskap om skogfinsk kultur, men også andre kulturer. Finnskogdagene skal bidra til å skape grobunn for optimisme slit at Grue Finnskog og Finnskogen for øvrig skal bli et godt sted å bo og besøke. Det er et mål å arbeide for økt bosetning på Grue Finnskog og Finnskogen for øvrig, skriver arrangørene selv om arrangementet på sine nettsider.

I løpet av disse dagene proklameres også Republikken Finnskogen. Som enhver republikk har Republikken Finnskogen også egen regjering med president som øverste leder. Skal vi tro Finnskogdagenes egen nettside, er sittende statsminister for todagersrepublikken for tiden Even Wiger, som i sin regjering har med seg blant andre Bjarne Korbøl (finansminister,) Inger-Lise Korbøl (barne- og oppvekstminister,) samt Cato Rismoen som dugnadsminister.

President har de dog ikke hatt siden siden 1999, da daværende President Åse Holt døde. Hun satt siden starten av Finnskogdagene i 1970. Ifølge Finnskogdagenes egne nettsider er ingen funnet verdig til å overta siden, men den finske ambassadøren har fungert som settepresident.