Leonhard Seppala med den beryktede lederhunden Togo, oppkalt etter en Japansk admiral. (Foto: Fritt domene)

 

Siste innsamling er nå i gang for å få til et minnesmerke av den kvenske polarhelten Leonhard Seppala med lederhunden Togo på Skjervøy. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Drømmen om statue av mannen som omtales som Norges, og kanskje til og med verdens, mest kjente kven er nå nærme med å bli realisert på Skjervøy. Det er den lille organisasjonen Leonhard Seppalas venner som står bak prosjektet, som ble satt i gang allerede i 2017.

– Vi skal realisere statuen av Leonhard Seppala med lederhunden Togo på Skjervøy, er beskjeden fra gjengen bak innsamlingen.

Prosjektets siste pengeinnsamling er i gang. Nå skal endelig drømmen om Seppala statue på Skjervøy realiseres. På bildet kan vi se en mindre versjon av statuen som skal settes opp. Leonhard Seppala med lederhunden Togo. (Foto: Skjermbilde Spleis.no)

Målet er én million kroner

Gruppen skriver at målet med innsamlingen nå er å få inn én million kroner. Det er nemlig det en statue i full størrelse i bronse vil koste.

På den ferske spleisen kan vi se at det for øyeblikket gjenstår rundt 460.000 kroner for å realisere prosjektet. Men frykt ikke, gruppen forsikrer om at det blir statue selv om midlene ikke skulle strekke til. 

– Statue blir det uansett, og vi vil i samarbeid med kunstner Frode Mikal Lillesund hvis det er nødvendig å nedskalere prosjektet i forhold til innkomne midler, forsikrer de.

En folkehelt

Leonhard Seppala, som ble født i 1877, kom fra en kvensk familie i Skibotn, og vokste opp på Skjervøy, eller Kierua, som det heter på kvensk. I år 1900 utvandret Seppala til Alaska i USA, hvor han fikk interesse for hundekjøring. Seppala er spesielt kjent for arbeidet han gjorde serumløpet, et hundeløp for å få fraktet serum til den difterirammede byen Nome i Alaska vinteren 1925. Sammen med lederhunden Togo fraktet de medisin gjennom den lengste og hardeste etappen på hele 525 km, slik at byen til slutt kunne reddes. Hunden Togo er utstoppet og står i dag utstilt i Alaska, der det samme hundeløpet ved navn Iditarod, verdens lengste sledehundløp, går i dag.

Seppala har siden blitt kåret til «århundrets hundekjører» av Det internasjonale hundekjørerforbundet, og har fått både bøker og filmer laget om seg.

Nina Kristin Nilsen ga i 2017 ut boken «Sepp: En biografi om Leonhard Seppala». I 2019 kom også Disney med storsatsingen «Togo», en film basert på Seppalas dramatiske ferd gjennom Alaska i 1925.

Leonhard Seppala med hundene sine. Togo er hunden helt til venstre i bildet. (Foto: Offentlig domene)

Den nye statuen skal reises i Seppalaparken nedfor Skjervøy rådhus for å hedre både hundekjøreren og lederhunden Togo, som Seppala hadde et nært forhold til.

– Slik skaper vi en turistattraksjon på Skjervøy og bidrar til å gjøre historien kjent for Skjervøys egen befolkning.