Lyngenferga var en helt fantastisk arena for feiring av kvenfolkets dag. Foto: Lill Vivian Hansen.

 

Nord Troms Museum mønstret på Lyngenferga og feiret kvenfolkets dag med «verdens første kvencruise».

Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no

– Dette er et fantastisk arrangement! Utrulig bra å flytte det ut dit folk er. I steden for at du må oppsøke dette blir du truffet av kultur, sang og kjempegod stemning – det er veldig bra, sier Kvænangens ordfører Eirik Lonsnegaard Mevik.
Ordføreren var på tur til Tromsø på Kvenfolkets dag da han og alle fergepassasjerene fikk ta del i «verdens første kvencruise», arrangert av Nord Troms Museum i samarbeid med Bjørklid ferjerederi, kvenforeningene og Halti kvenkultursenter.

 

– Dette er et fantastisk arrangement! mente ordfører i Kvænangen kommune, Eirik Lonsnegaard Mevik, som har fått kven-button i anledning dagen.

10 av 10 rette
Dette er en ny måte å formidle den kvenske kulturen på, både for arrangørene og ikke minst for publikum. Eller som Peter Johanson fra Nordreisa uttrykte det: Vi ble møtt med full jubel her, musikk, konkurranser og gratis kaffe. Kangoskaker ble en ny erfaring og Johanson mente «kvenkakene» kunne minne litt om kakemenn.
«Kvenquiz» sørget at passasjerene mønstret av ferga med litt mer kunnskap om kvener og kvensk kultur enn da de mønstret på. Alle som deltok var også med i trekningen om flotte premier.
– 10 av 10 rette, fastslår Johanson, nokså selvsikkert om quiz-resultatet.

 

– 10 av 10 rette fastslår Peter Johanson (t.v.) som deltar på kvenquiz sammen med kameraten.

Snakk om fest
– Dette var fantastisk artig og en stor opplevelse, oppsummerer formidlerene ved Nord Troms Museum, Kristin Mellem og Ann-Charlott Marie Sommer-Ekelund de seks fergeturene over Lyngenfjorden.
Mellem anslår at over 500 passasjerer var med på festen. Både vanlige fergepassasjerer, turister og de som møtte opp kun for å være med på kvencruiset. For som satte bilen igjen på land var arrangementet gratis. Bjørklid ferjerederi spanderte kaffen.
– Vi så jo at de aller fleste var med, tok i mot det vi hadde å by på, smakte på kangoskakene og fikk seg en kaffekopp, forteller hun.
Det ble seks hektiske turer over kjølen for arrangørene, og programmet skiftet litt fra tur til tur.
– Snakk om fest! smiler Mellem.

 

Passasjerene koste seg på Lyngenferga.

– Hva med ferga?
– Først lo vi litt av hele ideen, innrømmer Sommer-Ekelund.
Men så var det jo en veldig god idè etter at tanken om å ha et arrangementet på ferga hadde fått modnet litt.
Fergerederiet har drevet her i generasjoner og det var vanlig at det var mer sang og kulturaktiviteter ombord. Folk var mer løssluppen – både de som kom fra lestadianerstevne og de som kom fra fest. Dette bringer tilbake den stemninga på ferga.
– Arrangementet har vokst dag for dag mens vi har planlagt, det har kommet flere og flere til som har ønsket å bidra, forteller Mellem.

 

Åge Mellem og Wanja Bjerkmo ønsker velkommen om bord.

Samlet feiring ombord
Med på kvencruiset var flere av de eldste kvenene ombord og Mellem mener dette var en stor styrke for arrangementet.
– Dem kunne stille opp med både språk, fortellinger og musikk, forteller Mellem, og nevner Bjørnar Seppola, Reidun og Åge Mellem og Väinö Nilsen.
– Det var alle kvenene i lag som gikk på den ferga, forteller hun, og mener det er veldig fint at man kan gå sammen om å feire kvenfolkets dag.
– Vi gjør det gjerne igjen, ferga har vært en helt fantastisk arena, avslutter Mellem.

 

Line Evensen fulgte oppfordringen om å ta en «Kvenfie».

 

Lyngenferga. Foto: Lill Vivian Hansen