– Vår reklame er at gjestene trives og forteller om oss til venner og bekjente, sier Sirpa og Heikki Haarala, her med campingplass-maskoten Eeto. (Foto: Dennis Bjerring)

 

Ved bredden av Altaelva driver Sirpa og Heikki campingplass. Og når gjestene ryr inn, svært mange av dem fra Finland, er felles språk bra å ha.

 

Av Dennis Bjerring

 

– Våre gjester fra Finland blir veldig overrasket og glade når de hører at vi kan språket. Det er nok en klar fordel for oss at vi kan ta i bruk et ekstra språk når vi snakker med gjestene.

Vi har ikke noe særlig med reklame, så vår reklame er at gjestene trives og forteller om oss til venner og bekjente, sier finlenderne Sirpa og Heikki Haarala, eierne av Alta River Camping.

I tillegg til Alta og Altaelva, kan paret skrive under på at attraksjonen Nordkapp drar mye folk. Folk passerer på vei dit, og som kjent; når det regner på klokkeren, drypper det på reiselivet langs traseen.

Norsk og finsk natur

– Vår reklame er at gjestene trives og forteller om oss til venner og bekjente, sier paret.

– Vi var noen ganger her i Alta og syntes at plassen var kjempefin. Den norske naturen skiller seg veldig ut fra den finske med høye fjell og varierende landskap.

Spesielt sommerstid har campingplassens folk mye å henge fingrene i. (Foto: Dennis Bjerring)

Da de i 2012 overtok campingplassen, hadde Sirpa og Heikki ansvaret for driften på sommeren, før de reiste hjem om vinteren og i mellomtiden overlot driften til andre.

Midt i blinken

– Etter noen år med reising fram og tilbake flyttet vi hit permanent og driver nå hele året rundt, sier Haarela, som i dag gleder seg over fullt hus i lange perioder i slengen.

– Vi prøver å ha den beste servicen vi kan – og holde alt rent. Alta River camping er midt i blinken for folk som vil nyte naturen og stillheten. Vanligvis har vi rundt tusen til tolv hundre gjester i måneden innom campingplassen, sier de.

– Målet til de fleste som kommer, er å dra videre til Nordkapp. De er her en dag, før de reiser videre. Etter at de har vært på Nordkapp, er det mange som kommer tilbake til oss og tilbringer en til to dager til her, forklarer Haarala.

50 nasjonaliteter

Haarala kan fortelle at det i sommeren vi nå har bak oss, var folk fra 50 ulike nasjonaliteter innom campingplassen.

– Det er folk fra store deler av verden som er innom her og camper. Vi har for eksempel hatt folk på besøk som kommer fra Thailand, men de fleste er tyskere, finlendere og nordmenn.

Haarala bekrefter igjen at mange av gjestene ved Alta River Camping er finske, og at det da er ekstra høvelig at de som eiere kan språket. God kommunikasjon forenkler livet og gir et godt inntrykk overfor gjestene, bekrefter de.

Campingvovsen

Stamgjestene ved Alta River camping har over mange år blitt kjent med hunden Rico (10). Nå skal en ny maskot etter hvert overta Ricos jobb med å vokte campingplassen.

– Rico er veldig populær blant gjestene og alle vil klappe og kose. Han er faktisk år i dag og tar livet med knusende ro.

– Vi skaffet oss derfor Eeto som skal ta over stafettpinnen etter Rico og vi håper Eeto blir en hyggelig campinghund, sier Haarala.

Mang en finsk fisker drømmer om storlaksen i Altaelva, og ved Alta River camping står Sirpa og Heikki klar med husly. (Foto: Dennis Bjerring)