Den svenske historieprofessoren og forfatteren Dick Harrison. (Skjermbilder: SVT)

 

«Kvenene burde klassifiseres som urfolk.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Jeg mener det er uheldig at vi har havnet i en konfliktsituasjon der kvenene framstår som et folk som ikke har noen bevisbare rettigheter og ikke har vært her lenge, for det har de. Det er bare det at kvenene ikke har hatt en problematikk som har satt agendaen, slik samene har hatt. I dag ser vi at det behøver vi å gjøre noe med.»

Sitatet er fra et klipp på 1 minutt og 17 sekunder fra den statseide svenske fjernsynskanalen SVT, og tilhører historieprofessor og forfatter Dick Harrison. Harrison er blant annet kjent for å ha vunnet flere priser for sitt arbeid, inkludert årets bok om svensk historie i 2002. Året etter ble han ansatt ved Universitetet i Lund, hvor han ennå jobber.

Det var fra den sosiale mediekanalen Kvener ut av skapet at vi ble gjort oppmerksom på saken og filmsnutten, en sak og et klipp du får med deg trykke på lenka under, den fører til SVT og intervjuet med Harrison:

Historieprofilens kontroversiella slutsats: ”Kvänerna borde klassas som urfolk”

Det er også verdt å merke seg at den svenske professoren bruker begrepet «kvener», forstått som et folk som under ulike navn har levd her oppe siden urminnes tid og inn i vår nåtid. I klippet framgår det at han også mener å kunne bevise faglig det han hevder.