Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. (Foto: Arne Hauge)

 

Tjæremile kom til kort mot dinosaurknokler.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Bare det å ha vært nominert er en stor anerkjennelse i seg selv, sier avdelingsleder Mia Krogh ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum etter nyheten om at et annet av de tre nominerte ble Årets museum 2023. Nemlig et digert et sør i landet.

– Vi sender våre hjerteligste gratulasjoner til Naturhistorisk museum – UiO. Vel fortjent seier, meldte nylig Krogh etter at juryen hadde sagt sitt.

Det er Museumsforbundet som deler ut prisen, i ei tilstelning som i år fant sted 29. mars i Stavanger, under det årlige museumsmøtet. Også juryleder Grande Almeland peker på det samme som Krogh:

– Å bli nominert til prisen Årets museum er i seg selv en anerkjennelse av at museet arbeider godt og holder høy kvalitet, sier han.

Tevlingen besto foruten lilleputten i nord og vinneren, også av Munch museet. En museums-trio der kvenmuseet og de to andre ble betegnet som Davids kamp mot Goliat. Les mer om det i denne saken:

Kan bli Årets museum

Til sist tar vi med hva juryen skrev om vinneren:

«Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.»

«Sammen med museets betydelige samlinger, et nytt klimahus som belyser et svært viktig tema i tiden, nyrestaurerte bygg og utstillinger i Brøggers hus, pluss en grunnleggende, solid og entusiastisk forskningskompetanse, tar Naturhistorisk museum på alvor å være et museum i sin samtid.»