Mia Helena Krogh. (Arkiivikuva: Arne Hauge)

 

Etter toogtjue års fartstid i museumsbransjen fant Mia Helena Krogh ut at tiden var moden for å prøve noe helt annet. 

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg begynte på museet og tok over ledelsen akkurat da Vadsø museum – Ruija kvenmuseum fikk midler til utvikling av nytt kvenmuseum.

Det sier avtroppende avdelingsleder ved nevnte museum, Mia Krogh, til Ruijan Kaiku. Hun har nå, seks år senere, sagt opp stillingen.

Les også: Krogh har sagt opp: – Ingen dramatikk

Da Krogh ble tilsatt kom hun inn med mange år bak seg i Varanger samiske museum i Uuniemi/Nesseby, som er en del av Tana og Varanger museumsiida, der hun hadde vært både konservator og museumsleder.

Stolt og rørt

– Jeg er kjempeglad og stolt over å ha fått muligheten til å lede og utvikle det nye kvenmuseet, og bidra til ny basisutstilling om kvenenes spennende kultur og historie, og være til stede da museet åpnet høsten 2021, sier Krogh.

Hun forteller at hun fortsatt blir rørt når hun tenker på åpningshelga og alle de glade og stolte menneskene som kom for å overvære den storslåtte åpninga av Ruija kvenmuseum.

– Museet har blitt utrolig flott og har også blitt et samlingspunkt og arena for moderne kvensk kunst og kultur, med Kvenfestivalen, Kvenbiennalen, feiring av Kvenfolkets dag som noen av de større begivenhetene, sier hun, og legger til:

– Men også samarbeid med ulike lag og foreninger om ulike arrangementer og aktiviteter, og ikke minst museets egne formidlingsaktiviteter og faglige bidrag som setter kvensk kultur, historie og identitet på kartet.

Krogh sier hun er stolt av å gi stafettpinnen videre til en visjonær museumsleder som kan utvikle museet videre sammen med de øvrige ansatte.

– The sky is the limit, sier hun.

Lang fartstid

På spørsmål om hvor veien hennes fører videre, kan hun røpe at hun i januar fikk tilbud om jobb ved Sykehusinnkjøp HF i Vadsø.

– Etter 22 år i museumsbransjen var det greit å prøve noe nytt, medgir hun.

Ifølge en styremøteprotokoll fra 25. januar var Krogh på plass allerede da. Fra den administrative siden står hun oppført som spesialrådgiver innen IKT og analyse.

Faktaboks: Mia Krogh

Mia Helena Krogh er utdannet arkeolog med hovedfag fra Universitetet i Tromsø (1999), med historie og fokus på nordnorsk bosetningshistorie i tillegg.

Hun jobbet på Varanger samiske museum fra 2001-2018, først som konservator og formidler, og fra 2010 som museumsleder, før hun ble tilsatt som avdelingsleder i Vadsø museum-Ruija kvenmuseum (2018-2024).

Krogh er født og oppvokst i Kongsfjord i Berlevåg kommune, med farfar fra Vadsø med kvenske røtter: morsfamilien kom fra Sodankylä-traktene i Finland, far født og oppvokst i Vadsø med far fra Bergen (det er der Krogh-navnet kommer fra), og mor fra Oulu-traktene.

Også hennes farmor hadde kvenske røtter, oppvokst i Kiberg før hun flyttet med mor til Kongsfjord med ny stefar (faren omkom på havet), morsfamilien kom fra Finland.

Hun synes det er spennende å bidra til det store samfunnsansvaret som Sykehusinnkjøp har.

– Såpass at jeg bestemte meg for at andre nå kan få lov til å utvikle Vadsø museum – Ruija kvenmuseum videre, sier hun.

– Jeg er trygg på at Varanger museum vil finne en dyktig museumsleder som kan overta ansvaret for museets viktige rolle som ivaretaker og formidler av den kvenske og norskfinske kulturhistorien sammen med museets dyktige fagfolk, avslutter Krogh.