Mia Helena Krogh skifter beite etter om lag seks år som avdelingsleder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. (Kuva: Arne Hauge)

 

Ruija kvenmuseum, det nasjonale kvenmuseet, er nå i gang med jakten på Mia Kroghs erstatter som avdelingsleder.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det er ingen dramatikk i dette, bedyrer Berit Nilsen, som er direktør i Varanger museum IKS.

Dette i forbindelse med at en av avdelingene deres, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, i disse dager søker etter ny avdelingsleder.

Nilsen bekrefter at nåværende leder, Mia Helena Krogh, er ute i permisjon og har sagt opp sin stilling. Hun tok over stillinga etter Kaisa Maliniemi, etter at sistnevnte i 2018 gikk over til jobb som direktør ved Nord-Troms museum.

Varanger museum IKS

Varanger museum består av de tre avdelingene Vardø museum, Sør-Varanger museum og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Hovedansvarsområdene er henholdsvis pomorhistorie, grensehistorie og kvensk/norskfinsk historie. Alle tre avdelinger har ansvaret for en rekke bygninger, besøkssteder og utstillinger i sine respektive kommuner.

Kilde: Varanger museum

– Etter seks år i stillinga ønsket hun å prøve noe nytt og har funnet seg ny jobb, sier Nilsen.

Høyere utdanning

Avdelingslederen har det daglige, faglige og administrative ansvaret for sin avdeling, og museet ønsker en person med god økonomiforståelse, arbeidskapasitet og gjennomføringsevne. Det framgår av utlysningen.

Vedkommende bør ha høyere utdanning på hovedfag- eller masternivå innen relevante fag, heter det videre.

Videre kan Nilsen og co friste med blant annet tarifflønn, fleksibel arbeidstid, 1 times trening i arbeidstiden per uke og pensjonsordning i KLP.

Nasjonalt ansvar

– Med tanke på at Ruija kvenmuseum har tatt på seg nasjonalt ansvar knyttet til det kvenske, så sier ikke utlysningen så mye om det, om den «kvenfaglige kompetansen», hvis man kan si det slik. Er dere bevisst dette ansvaret når dere nå ansetter nye folk, og noe som vil vektlegges?

Les også: Kan bli Årets museum

– Årsaken er at vi har lyst ut to lederstillinger samtidig, for Grenselandmuseet i Kirkenes og kvenmuseet i Vadsø, og utlysningsteksten er den samme. Tanken med at det ikke er så spesifisert er at vi forhåpentligvis kan sitte igjen med en stor søkermasse, forklarer direktøren.

– Så skal vi naturligvis ha det med oss i prosessen videre, utfra hvem som søker.

– Har dere fått noen søkere så langt?

– Nei, men så har vi akkurat utlyst stillinga, sier hun, som legger til at hun vil oppfordre alle som vurderer seg som aktuelle kandidater til å søke.

– Skulle noen ha spørsmål er de mer enn velkommen til å ta kontakt med meg, avslutter Nilsen.

Store steg

Ruijan Kaiku har så langt ikke lyktes med å få noen kommentarer fra Mia Krogh.

Krogh kan blant annet se tilbake på åpningen av et etterlengtet nybygg for Ruija kvenmuseum i 2021. Hun kan også skilte med at avdelingen hennes ble nominert til Årets museum 2023.

Les også:

Nye Ruija kvenmuseum åpner til høsten