Kjersti Anfinnsen og Petter Pogo. (Foto: Morten Pedersen)

 

Det er svært lenge til de neste Hamsundagene, men programslippet lover så godt for kvensk at det er vel verdt å få med seg.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Hamsundagene har med kvenene også i 2024. Det blir utrolig stas», meldes det fra Anita Overelv, festivalsjef for Hamsundagene.

De dagene holdes til høsten neste år, perioden er fra 4. til 10. august. Stedet er Presteid på Hamarøy langt nord i Nordland, og årets tema er «Drama og livets spill.»

Det er under festivalens litterære dager at besøkende får stifte særlig bekjentskap med det kvenske. Neste års event byr nemlig på DJ Saunasatan alias Kjersti Anfinnsen, samt komponist og musiker Petter Pogo, også kven. Disse kommer med det arrangøren betegner som et «spesial-Hamsunsk spoken-word-verk.» Foruten denne urframføringen blir det også kvenprat, lover Overelv og co.

«Anfinnsen ble i 2022 utnevnt som Årets Kven», minner arrangøren om.

Les også: Hamsundagene 2022: Kvensk innslag i jubileumsprogrammet

Naturligvis har Hamsundagene mye, mye mer å by på, samtidig som de nytt av året også skifter profil. Ny festivaldesign, om du vil. Den nye profilen tar Martin Losvik seg av, han er fotograf, grafisk formgiver og tidvis kunstner.

Vi tar med at selv om Hamsun var en glitrende forfatter, var han også omdiskutert grunnet sine politiske holdninger. Et forhold festivalen ikke lar gå upåaktet hen:

«I mars neste år åpner Hamsunsenterets nye utstilling «Den kontroversielle Hamsun». Dette temaet tar vi med oss også inn i Hamsundagene.»

 

DJ Saunasatan. Stylet, sminket og fotografert av Nina Erdahl.