I Disney-satsingen Togo møter vi Willem Dafoe som Leonhard Seppala. Her sammen med lederhunden Togo og resten av hundespannet. (Foto: Film frame, Disney Enterprises 2019) 

 

Historien om kvenen Leonhard Seppala er en av Disneys store pluss-satsinger. Nå er traileren sluppet. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Den offisielle filmplakaten (Foto: Walt Disney Studios)

20. desember slippes Disney-filmen Togo, som er basert den sanne historien om kvenen Leonard Seppalas dramatiske ferd gjennom Alaska i 1925.

Leonhard Isaksen Seppala blir av mange ansett som tidenes dyktigste hundekjører. Kvenen skapte seg tidlig et navn innenfor hundeløp ved å vinne alle konkurranser han deltok i over flere år, samtidig som han behandlet hundene sine usedvanlig humant. Den store berømmelsen kom imidlertid da han var med på å frakte antiserum til byen Nome i Alaska for å bekjempe en difteri-epidemi, og i filmen følger vi Seppala som sammen med hundespannet sitt på heroisk vis trosser ugjestmild natur, heftig uvær i bitende kulde og livsfarlige situasjoner nettopp for å hente de livsviktige medisinene til de difterirammede i den øde byen Nome. Filmen handler i stor grad om det tette båndet mellom den kvenske hundekjørerhelten og hans hundespann, og da spesielt forholdet til den trofaste lederhunden Togo.

 

Les også:
Medisintransport til isødet
 – Jeg har skrevet den boka jeg selv hadde lyst å lese

I går ble traileren til filmen sluppet internasjonalt, og i rollen som Leonhard Seppala finner man superstjerne Willem Dafoe som har vært Oscar-nominert fire ganger. Filmen Togo er en av Disneys pluss-satsinger, noe som betyr at filmen gjøres tilgjengelig på den nye strømmetjenesten Disney+. 

I Wikipedia kan man lese at Leonhard Seppala ble født i Skibotn i Storfjord og var av kvensk avstamning. Det kvenske navnet seppälä kommer av seppä ‘smed’ og endelsen -lä ‘sted’, dvs. ‘smedplassen’. Faren het Isak Isaksson Seppälä og var født Junosuando i Tornedalen, Sverige. Moren Anne Henrikka var født Henriksdatter i Kvalvik i Lyngen, også hennes slekt har kvenske aner. Da Leonhard var to år gammel, flyttet familien til Skjervøy, der faren livnærte seg som smed og fisker, og bygget opp en relativt stor gård. Han var den eldste i søskenflokken, og måtte tidlig hjelpe til med arbeid hjemme. Tolv år gammel ble han med til Finnmark på fiske, noe som fortsatte hver vinter fram til 1897. Her traff han Jafet Lindeberg som senere dro til Alaska, fant gull og var med på å grunnlegge byen Nome.

 

Se den offisielle traileren fra Disney-filmen Togo her (Walt Disney Studios):