Bente Nordhagen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Snart åpnes kunstfotoutstillinga «Minun perintö – Min arv» på Halti. En fortolkning av tre hundre år av den kvenske historien.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– Dette er min fortolkning av den kvenske historien. Jeg vet ikke hvordan de opplevde alt til enhver tid, men jeg har noen forestillinger rundt det.
Det sier fotokunstner Bente Nordhagen, som står bak kunstprosjektet «Minun perintö – Min arv.» Nå er om lag 50 bilder plukket ut til ei kunstfotoutstilling med samme tittel, som åpner hos Nord-Troms museum på Halti i Nordreisa, den 1. mars.
– Etter mitt syn er dette en viktig del av Norgeshistorien som svært mange fortsatt ikke kan noe om, sier hun, men er klar på at det hun presenterer ikke er forskning:
– Det jeg gjør er et resultat av meg, og min forståelse av dette, sier Nordhagen.
Ordløse stemninger
Kunstneren forteller at grunnen til at hun startet prosjektet var at hennes forrige prosjekt handlet om å lete etter noe skjult, som hun ikke visste noe om.
Les også: Åpnet «Kätkety maailman – En skjult verden»
– Derfra har jeg jobbet fram min egen historie. Så ble jeg utfordret til å formidle det, slik at mine etterkommere og andre skal slippe den samme tausheten som jeg har opplevd, sier Nordhagen, og legger til:
– Jeg fikk jo vite om mine forfedre fra Østerdalen, men de fra Pajala-området hørte jeg aldri noe om.
Nordhagen vil blant annet vise fram det hun betegner som «arven» etter de kvenske forfedrene. Ikke minst det som handler om å være kven i dag, opplyser hun.
Gjennom utstillinga, som skal stå på museet ut august, fortolker hun om lag 300 år av kvenenes historie; fra før de valgte å bosette seg i Norge og fram til i dag, opplyser Nord-Troms museum på facebook.
Slektsforskningen motiverer henne og gir grunnlag for valg av tema og motiv i bildene. Hun vil gjøre sin forhistorie levende, med følelser og stemninger. Der slektsforskningen er analytisk og faktabasert, kan fotografiet supplere med følelser og ordløse stemninger, heter det videre.
Tilpasset yngre garde
Utstillinga, som for øvrig også er ei salgsutstilling, er støttet gjennom kulturarvmidler fra Kulturfondet, opplyser Nordhagen overfor Ruijan Kaiku.
Som seg hør og bør ser de gjerne at midlene også kommer barn og unge til gode.
– På bakgrunn av det er vi ei tverrfaglig gruppe som har jobbet fram undervisningsaktiviteter til utstillinga, som skolene kan plukke opp og bruke, hvis de ønsker det, sier Nordhagen.
– Og den 14. mars skal jeg presentere utstillinga for Nord-Troms videregående skole, i tilknytning til Kvenfolkets dag, sier Nordhagen.
Men først er det den nevnte åpninga 1. mars.
– Det ser jeg veldig fram til, og så håper jeg selvfølgelig på godt oppmøte, avrunder Nordhagen.
Les også: