Definitivt av interesse: Ved inngangen til adventstiden er det stadig de gamle tingene som gjelder ved Alta museum. Nå håper verdensarvsenteret for bergkunst at også du stikker innom og samtidig har med deg ett eller annet. (Foto: Alf E. Hansen)

 

Sukkerskål eller høvel, har du en «kvensk gjenstand» å vise fram?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det er Alta Museum som inviterer deg inn klokken 18 i dag tirsdag. Ideen er å få godtfolk til å ta med seg en gjenstand av kvensk opprinnelse til museet. Skrot eller skatt, heter det fra arrangøren, de har som mål å rette oppmerksomheten på kvensk tilhørighet.

«I Skrot eller Skatt? inviterer vi lokalbefolkningen til å dele minner og fortellinger knyttet til en personlig gjenstand eieren selv definerer som kvensk. «Så kvensk som du får det», sa Arvid Langgård, da han leverte et vadbein laget av sauehorn og en trepinne, til utstillinga Tuulessa – I vinden. Nydelig å se til, verdifull kunnskap – en ordentlig skatt», heter det i en forhåndsomtale fra museet.

Arrangøren har som mål å fotografere de gjenstandene som måtte dukke opp, samt i tillegg å samle inn fortellinger omkring disse. Bilder og korte tekster blir deretter presentert i den pågående utstillingen som heter «Tuulessa – I vinden», ei utstilling som nettopp handler om kvensk kulturarv av i dag.

Les mer her: Kvener i vinden i Alta

«Andre vil kanskje være mer nysgjerrig og trenge å utforske hvor vidt gjenstanden representerer noe kvensk, og kanskje er den ansett som skrot, men like fullt interessant om eieren deler sin fortelling. Det kan være sukkerskåla plassert på prydhylle i kjøkkenet, høvelen som ligger skrota i en skjå eller votten man strikket i fjor», oppfordrer arrangøren.

Vi tar med at arrangementet, inngang til utstillingen og forfriskninger er gratis for alle. Vel møtt.