Utenfor Vadsø museum – Ruija kvenmuseeum. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for ny sending her på Ruijan Radio.

Igjen byr vi på ei fyldig sending, blant annet med mye om sying av kvendrakt. Et ettertraktet plagg som mange drømmer om, men som fort kan sette deg kraftig tilbake økonomisk dersom du går for full mundur, altså komplett med smykkerier og det hele. Vi har før skrevet at en herredrakt kan havne på kroner 40 000, og ei kvinnedrakt opp mot kroner 60 000.

Da burde motivene for å gjøre det selv være de beste, og blant dem som har valgt den veien, finner vi Jeanette Veibakken. Ivrig deltaker på sy-kurs på Storslett i Nord-Troms, fordi Veibakken også tror at det å lage sin egen kvendrakt vil gjøre henne enda mer bevisst på sin kvenske opprinnelse. Vi skal også snakke med andre folk, blant annet instruktøren på kurset, hun heter Lillian Magnussen.

Så skal vi også østover. Til Vadsø og til Kvenseminaret i regi av Troms og Finnmark fylkeskommune. Det fant sted på Ruija kvenmuseum, og blant dem som bidro med kloke innlegg var kventeatersjef Frank Jørstad. Vi snakket med ham og andre etterpå.

Det var nordover og østover, hva med sørover? Jo, vi skal til Horten, for en prat med flere av dem som deltok på kulturdagen i regi av den lokale NKF-kvenforeningen for Ytre Oslofjord. Folk ble med på alt fra grindveving til seminar om kvensk byggeskikk, og Ruijan Radio, vi var til stede der også.

Meitä kuullaan. Vi høres.