Katriina Pedersen (til venstre) ble «Årets kven 2021», etterfulgt av Kjersti Feldt Anfinnsen (i midten) for 2022. Blir det en kvinnelig vinner for tredje året på rad? (Kuvat: Arne Hauge/Marius Fiskum/Pål Vegard Eriksen)

 

I skrivende stund står det mellom én kvinne og én mann, men det er fortsatt rom for flere nominasjoner til «Årets kven 2023.»

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

For tredje gang i historien skal «Årets kven» kåres.

Også i år skal det gjøres heder og ære på noen som har har bidratt til å gjøre det kvenske mer kjent i samfunnet i året som gikk. Herunder også noen som har gjort eller gjør en særlig innsats på vegne av det kvenske folket.

Så langt har det kommet inn to nominasjoner:

«En verdig kandidat»

Forslagsstiller innleder med at den som nomineres «er en multikunstner som aktivt bruker kunsten i form av bilder i ulike materialer til å formidle det kvenske språket», og videre:

«Hun benytter seg også av gammeldagse metoder for farging av ull og stoffer som var brukt av hennes kvenske formødre. I tillegg synger hun på kvensk når hun reiser rundt med sine kunstprosjekter og forelesninger. Hun sprer kunnskap om kvensk kultur på en flott og visuell måte, samt viser at hun på ingen måte er ekspert, men selv er ute på en søken etter kvensk identitet og kultur og involverer og engasjerer dermed andre på sin vei.»

«En verdig kandidat til prisen som årets kven», skriver forslagsstiller.

Den nominerte, som holder hus i Sandnes kommune, startet 2023 ved å ta initiativ til facebookgruppa «Kvener i Rogaland», som nå nærmer seg 50 medlemmer, og hun tok sølvplass i Ruijan Kaikus skrivekonkurranse i mars.

I sommer var hun, sammen med to andre kunstnere, på studiereise i Tornedalen med det de kalte «Kattebussen.» Det resulterte blant annet i en ny tur til Korpilompolo i desember:

Hun har nemlig hatt kunstutstillinga «Sanat Muorilta – Ord fra mor» på både Kväänifestivaali i juni, og på Nattfestivalen i Korpilompolo som gikk av stabelen 1. til 13. desember i fjor.

Til de som enda ikke har skjønt hvem det dreier seg om, så er det altså Ragnhild Margretha Taranger Krüger som er den ene av de to som så langt er nominert til «Årets kven 2023.»


Ragnhild Margretha Taranger Krüger. (Kuva: Roar Bjørkhaug)

Håper innsatsen blir honorert

Den andre som er nominert er en kvensktalende Asker-bosatt pensjonist, som for øvrig også var nominert i fjor.

Han kommer opprinnelig fra Hestnes i Porsanger, og sitter blant annet som styreleder i det nasjonale senteret for kvensk språk og kultur, bedre kjent som Kainun institutti – Kvensk institutt.

I 2023 var han gjest hos Meänraatio i en sending som var viet spesielt for det kvenske språket, han var en del av vertskapet som tok i mot Kontroll- og konstitusjonskomiteen da de besøkte Pyssyjoki/Børselv i juni, og han har vært organisator bak et smikurs i den nye smia på Kventunet i Porsanger.

Den nominerte er levende opptatt av å ivareta kvensk kultur, særlig den materielle kulturarven, for tiden holder han for eksempel på med å rekonstruere et kvensk naustanlegg på Hestnes.

Han er vara til styret i Norske kvener Ytre Oslofjord og har gjennom en årrekke sittet i kulturminneutvalget til Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto.

Tidligere har han blant annet berget flere hestesleder brukt av kvener på svensk side, han har drevet innsamlingsarbeid av ulik art, og han stod dessuten i bresjen for prosjektet «Smi mens jernet er varmt» og kunne i den forbindelse erklære den nye smia på Kventunet i Børselv for åpnet i 2022.

Les også: Med tre slag på ambolten ble smia erklært åpen

Hans hjerte for den materielle kulturarven er noe forslagsstiller har vektlagt:

«Siden det er den materielle kulturen som kan bevise vår kulturelle eksistens, håper jeg at innsatsen til Jan Daleng blir verdsatt såpass at han honoreres med tittelen Årets kven», skriver forslagsstiller.


Jan Daleng foran den nye smia på Kventunet. (Kuva: Arne Hauge)

Alle kan nominere

Det er fortsatt plass til flere nominasjoner, og her kan altså du, kjære leser, komme med forslag og nominere noen du mener fortjener prisen.

Les også: Hvem blir «Årets kven» denne gangen?

Den som nominerer behøver ikke å frykte for å bli navngitt. Alle forslagsstillere behandles anonymt. Frist for forslag på kandidater er satt til fredag 16. februar 2024.

Forslag sendes per e-post til redaksjonen[at]ruijan-kaiku.no og/eller til post[at]kvener.no. Merk gjerne emnefeltet «Årets kven 2023.»