Fjorårets vinner: Katriina Pedersen ble «Årets kven 2021/22.» (Kuva: Arne Hauge)

 

Norske kveners forbund og Ruijan Kaiku skal i 2023 dele ut prisen «Årets kven» for andre gang. Prisen deles ut på Kvenfolkets dag den 16. mars. Det er nå klart for å nominere kandidater.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

«Årets kven» er en utmerkelse som er opprettet av Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto og Ruijan Kaiku, i den hensikt å bidra til stolthet over det å være kven, samt skape positiv oppmerksomhet rundt kvenfolket og det kvenske.

Som det framgår av navnet skal prisen deles ut årlig, og vinneren vil motta et diplom, en særskilt gave og en pengepremie på 5 000 kroner.

Særlig innsats

Av statuttene går det fram at «Prisen tildeles en person som ved sitt navn, yrke eller gjerning har bidratt til eller bidrar til å gjøre det kvenske mer kjent i samfunnet, herunder også en person som har gjort eller gjør en særlig innsats på vegne av det kvenske folket.»

Les også: En god ambassadør for kvenene og en verdig vinner

Videre heter det at «Også innsats for landets nasjonale minoriteter på et mer generelt grunnlag kan vektlegges. Kvener som gjør seg bemerket på andre områder i samfunnet er også berettiget som kandidater til prisen.»

Det er ingen forutsetning at prismottakeren må ha kvenske aner eller selv omtale seg som kven for å bli «Årets kven».

Åpen nominasjon

Kandidater til utmerkelsen utnevnes gjennom åpne nomineringer. I henhold til statuttene kan hvem som helst sende inn forslag på kandidater til utmerkelsen, fortrinnsvis med en begrunnelse.

Innsendte forslag vil bekjentgjøres av arrangørene, og etter innledende avstemming går finalistene videre til en jury som vil utpeke vinneren.

Frist for forslag på kandidater er 15. februar. Forslag sendes per e-post til redaksjonen@ruijan-kaiku.no og/eller post@kvener.no. Merk gjerne emnefeltet «Årets kven.»