Daniel Särkijärvi er storfornøyd med deltakelsen under årets leir. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Svenske Tornedalingers Riksforbund arrangerte nylig sin tiende leir, og det med rekordmange deltakere.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

I løpet av inneværende uke, fra 3. til 6. juli, har Svenska Tornedalingars Riksförbund arrangert sin tiende leir for identitet, kultur og språk. På Seskarö i Sverige.

På leiren er det de nasjonale minoritetsspråkene meänkieli, kvensk og finsk som har stått i sentrum, og interessen for deltakelse har vært større enn noensinne. Noen fikk ikke plass, forteller Daniel Särkijärvi, en av arrangørene bak leiren.

Både gamle og nye

På årets leir har det vært 34 barn og unge, og 20 voksne som har overnattet, i tillegg til at det har vært dagsgjester innom. Särkijärvi forteller at av de deltakende så er det både nye familier og familier som har deltatt før.

– En del har deltatt helt siden første leir, og noen barn har deltatt i leiren hver sommer i løpet av hele deres liv, sier Särkijärvi.

Deltakerne kommer fra mange ulike steder, fra Göteborg i sør til kystområdene i Nord-Norge. På Seskarö samles de på tvers av generasjoner gjennom alle typer aktiviteter. Det er blant annet skogseventyr for de minste og oppgaver med QR-koder der ungdom sammen skal være kreative og skape ved hjelp av egne mobiltelefoner, fantasi og apper.

Flere gøye aktiviteter

Blant andre aktiviteter har der vært stand-up workshop der språk, kultur og identitet veves inn. Det har vært språkbadsaktiviteter, karaoke med glitter og glamour, produsering av badstuesko, badstue hver kveld og åpen scene der alle som vil har fått muligheten til å opptre. Så lenge det inneholdt enten meänkieli, kvensk eller finsk.

– Vi utnytter også aktiviteter som Seskarö Camping kan by på, og deltakerne har mulighet til å låne mountainbikes, kajakker, spille minigolf og frisbeegolf, legger Särkijärvi til.

Särkijärvi forteller også at campingens Tornedalsbadstue har vært leid to av kveldene, slik at deltakerne har fått mulighet til å bruke badstueskoene de selv har laget under leiren.

Utover alle aktivitetene har det blitt servert tradisjonell mat og kaffeost, og kake i fargene gult, hvitt og blått for å feire leirens 10-års jubileum.