Det er ikke fritt fram å kjøre snøscooter noen steder i Finland, heller ikke i Kilpisjärvi: Du skal kun holde deg på de merkede løypene. KUVA: LIISA KOIVULEHTO

 

Politiet i Enontekiö skrev ut 20 forelegg for ulovlig snøscooterkjøring i Kilpisjärvi i påska. Tre hundre kjøretøy ble kontrollert.

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

– Foreleggene kom som en overraskelse på mange, forteller villmarkspolitibetjent Mika Seurujärvi, som var med på å utføre kontrollene sammen med Enontekiö-politiet.

Mot en utbredt oppfatning blant nordmenn er det nemlig ikke fritt fram å kjøre snøscooter i Finland.

Ved påsketida i år hadde avisa iTromsø en artikkel om en Tromsøfamilie som nylig hadde kjøpt en hytte i Kilpisjärvi for å kjøre snøscooter «fritt hvor man vil».

Dette kan i følge Seurujärvi gi et galt bilde av de faktiske forholdene.

 

Ingen friområder

I påska ga politiet i Enontekiö bøter for kjøring utenfor løyper, kjøring uten hjelm og kjøring med uregistrerte kjøretøy. Seurujärvi forteller om snøscooterkjøring både på fjellsidene, på skispor, fortau og til og med inn i reinflokker.

– Tyve av tre hundre er ganske mange, sier Seurujärvi.

– Dette er dyrekjøpt erfaring for den enkelte. Selv om infoen kan alltid være bedre, er det opp til hver enkelte sjåfør å skaffe seg kunnskaper om gjeldende regler i det landet du ferdes.

 

Hensyn til natur og næringer

Det fins ikke noe som heter friområder for snøscooterkjøring i terrenget i Finland. Det er ikke lov å stikke av utenfor løypene noen steder.

– Hensikten med loven som begrenser motorisert ferdsel i terrenget er jo laga av hensyn til naturen og naturnæringene. At noen har kjørt snøscooter på snøen før det, er ikke en merket løype. I Kilpisjärvi har vi i tillegg særskilte verneområder som Malla naturreservat og sørsiden av Saana der snøscooterkjøring er totalt forbudt, opplyser Seurujärvi.

På vann som for eksempel på isen på selve Kilpisjärvi er det derimot lov å kjøre overalt. Derfor kan det virke som det er «lov å kjøre overalt».

– Men når du kommer kjørende og skal inn til hytta ved Treriksrøysa, må du parkere snøscooteren på isen. Hytta er på land på verneområdet, og der skal du ikke ferdes med motorisert kjøretøy, minner rådgiver Tiia Lepistö fra Kilpisjärven Luontokeskus (Naturhus).