Reidar Harju. Foto: Privat.

Har du finske aner? Bli med og feire finsk/kvensk Juhannusaatto – Midtsommer på SALT – Art Music ved Langkaia 1 i Oslo.

– Siste nyhet er at artisten Ivar Beddari vil spille for oss, røper Reidar Harju, som er en av initiativtakerne til midtsommerfesten.

Det er «Kvener ut av skapet!» som i samarbeid med SALT – Art Music som står bak den åpne invitasjonen.

– Vi samler kvener, norskfinner, finlendere, svenskfinner, tornedalinger og skogfinner til en vennedag/ystävänpäivä med sauna, musikk, mat, drikke og sosialt samvær, skriver arrangørene.

– Vi har avtalt med SALT – Art Music, som for tiden holder til på bryggekanten vis à vis Operaen i Oslo, at vi samles og hygger oss på stedets fasiliteter. Vi disponerer eget lokale med bar, servering og egen musikk fredag 22. juni, kl 1800–2300.

– Er du i hovedstaden denne dagen er det bare å stikke innom. Dette er en åpen aften uten formell påmelding. Men det er fint om folk signaliserer at de har lyst til å komme. Jo flere som signaliserer at de kommer, jo mer kan vi gjøre ut av dette. Det er en «dropp in»-fest og det er ingen aldersgrense, sier Harju.

Ivar Beddari spiller på juhannusaatto – midtsommerfest på SALT – Art Music, fredag 22. juni. Foto: Privat.

 

Lavterskel

Arrangørene håper å nå ut til alle de som ikke er medlem i en eller annen finsk/kvensk organisasjon.

– Det skjer masse fint inne i de organiserte miljøene, men dette er et lavterskeltilbud. Vi ønsker også de som ikke er med i en organisasjon velkommen. Da vil kanskje de som vet at de har littegrann kvensk/finsk bakgrunn komme, mener Harju.

– SALT har et kjempeflott sak nede på Langkaia med artige bygninger og mobilt naust. Vi skal låne det største teltet og styre musikken selv. Så håper vi at vi får tak i piroger, sier Harju.

Harjus egen kvenske og finske slekt kommer fra Skallelv.

– Jeg ble sendt nordover hvert år fra jeg var liten fram til skolen og har sterke bånd til Øst-Finnmark, både Kirkenes og Skallelv, forteller han.

Sauna

SALT og Naust har allerede klart å tiltrekke seg finlendere i Oslo. Det er kanskje ikke så rart når anlegget har flere saunaer til disposisjon. Flere vedfyrte små saunaer og en kjempestor sauna med fire store ovner.

– Ja, vi må ikke glemme saunaen! Det koster 195 kroner om man ønsker å ta sauna og da har du tilgang hele kvelden, så ta med badetøy og håndkle, anbefaler Harju, og legger til at her også serveres Mack-øl.

– Uansett om det stormer og regner så kan vi kose oss. Vi henger opp det finske og det kvenske flagget på «fiskehjellen» så det vil være veldig lett å finne oss der nede, avslutter Harju.

– Tervetuloa!

Her kan du lese om SALT, sauna: http://salted.no/sauna/