«Kvensk vår.» Et optimistisk tema som kan gi pengepremier og muligens en plass mellom to permer.  Så her er det bare å finne fram kvenske effekter for god inspirasjon, og sette i gang. (Foto: Arne Hauge)

 

Spennende tema og fine premier.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For andre gang inviteres det til kvensk skrivekonkurranse i regi av NKF-Ruijan Kvääniliitto, Kvensk Institutt, Ruija Forlag og Ruijan Kaiku. Også i år sendes invitasjonen ut på den kvenske språkdagen 26. april, en fin anledning hvor arrangøren frister skrivende folk med pengepremier, heder og ære og kanskje også forevigelse i bokutgivelse.

Kortprosa

– Denne gangen er temaet for konkurransen «kvensk vår», opplyser det fra arrangørhold, representert ved styreleder Erlend Skjetne i Ruija Forlag. Han sier at bidragene skal være kortprosa.

– Det vil si novelle, essay eller dikt. Tekstene kan skrives på kvensk, norsk eller på meänkieli, sier Skjetne. Som nytter høvet til å minne om at bidragene ikke må ha vært offentliggjort tidligere.

– Som så mange andre ønsker vi å skape engasjement rundt det kvenske. For oss som forlag er det skrevne ord selvfølgelig ekstra viktig, og vi tror mange der ute sitter med gode historier som bør løftes fram i lyset. Det er grunnen til at vi igjen lanserer kvensk skrivekonkurranse, sier styrelederen.

Løfte kvensk

Som forrige gang er det pengepremier til de tre beste bidragene. Vinneren får 15 000 kroner, andreplassen får 10 000, og tredjepremien får kroner 5000. En justering er det likevel i forhold til fjorårets skrivekonkurranse:

– En av premiene tildeles det beste bidraget skrevet på kvensk eller meänkieli, opplyses det.

Arrangørene tar sikte på å gi ut ei bok med bidragene, men tar forbehold om at man får mange nok bidrag som kvalitetsmessig holder mål. Det er også viktig å merke seg en annen forutsetning for å delta, nemlig at samtlige innsendte bidrag kan publiseres av konkurransens arrangører, både digitalt og på trykk, for eksempel i Ruijan Kaiku. Sender man inn et bidrag til konkurransen, så har man automatisk samtykket i dette, kan det bekreftes.

Vi tar med at det er anledning til å bidra med flere tekster. Så litt praktisk informasjon:

God frist, tid å skrive

Bidrag sendes elektronisk til arne@ruijan-kaiku.no

Husk å oppgi navn og adresse på den som har skrevet bidraget. Det er viktig at navn og adresse oppgis i eposten som følger bidraget, og ikke i selve bidraget. Årsaken er at tekstene skal sendes videre til juryen i anonymisert tilstand, da er det best at forfatterens navn ikke står i selve diktet, novellen, essayet, kortprosaen.

Fristen for å sende inn bidrag er 15. januar 2023.

Bidragene vurderes av en jury oppnevnt av arrangørene.

Da gjenstår det bare å si hjertelig velkommen til å delta, og lykke til med skrivingen.