Ruija kvenmuseum i Vadsø har offisielt åpning 26. august 2021. (Illustrasjon: Norconsult)

 

Tok opp Ruija Kvenmuseum i samme slengen som som utvikling av samiske museum. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Anne Toril Eriksen Balto er fylkesråd for plan, økonomi og kultur/fylkesrådets nestleder. (Foto: Troms og Finmmark fylkeskommune)

Fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto (Sp) benyttet muligheten til å invitere til åpningen av Ruija kvenmuseum i Vadsø den 26. august under den åpne høringen om museumsmeldingen i Stortingets familie – og kulturkomité.

– Museumsmeldingen sier ikke så mye om kvenske/norsk-finske museer og samlinger, men nevner Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Vi i fylkeskommunen har et stert fokus på å løfte frem den kvenske/norsk-finske historien i nord, så jeg håper at departementet tar invitasjonen til følger, sier hun.

Saken ble først omtalt av Troms og Finnmark fylkeskommune.

Ønsker bedre fasiliteter

Eriksen Balto var spesielt opptatt av å bringe frem situasjonen for samiske museum under den åpne høringen. Hun peker på at mange samiske museer er små og nylig etablert, og at flere av disse ikke har gode nok fasiliteter til å håndtere gjenstander på en forsvarlig måte.

– Alle museene som mottar støtte fra fylkeskommunen har et ansvar for å formidle samisk kulturarv innenfor deres områder, men for å kunne motta mange nye gjenstander til samlingene sine er det flere plasser et skrikende behov for bedre fasiliteter, fastslår fylkesråden.