Martin skal ut i pappaperm, og Bjørn Martin tar over Ruijan Radio sammen med Kristine. (Foto: Kristine Jonas)

Ukens sending kommer med både gode og dårlige nyheter. Godeste radioverten vår Martin skal ut i permisjon, og lar Kristine være alene igjen for å ta seg av radiosendingene, men frykt ikke! Nye spennende ting er i vente for Ruijan Radio. 

Vår eminente radiovert Martin Hovden skal blir borte en periode framover. Han påstår han skal i pappapermisjon, men hvem vet hva han egentlig skal finne på. Uansett betyr dette at vi må få inn en ny medvert til Ruijan Radio! Heldigvis har vi funnet en ganske kompetent vikar, nemlig Altaposten og Radio Altas Bjørn Martin Lyng, også kjent som Karhuu-Martin. Han har nemlig hatt finsk på skolen helt fra 2. klasset til 8. klasse, og kan derfor litt finsk. Mye er glemt siden den gang, men uttalen er i alle fall på plass.

– Jeg er dobbelt så ivrig etter å være kvensk nå enn jeg var for en halvtime siden, sa den entusiastiske vikaren på dagens sending.

I tillegg kommer det enda en praktikant inn i Ruijan Kaiku neste uke, som vi tror blir et perfekt tilskudd til gjengen både i avisen og radioen. Hør mer om dette i neste ukes  sending.

Vi ønsker Martin lykke til i pappapermisjon, og gleder oss til han kommer tilbake!

Kvensk språkdag

Mandag 26. april var det som sagt den kvenske språkdagen, og kvenungdommen fikk utdelt språkprisen sin fra Språkrådet. De fikk prisen blant annet fordi de jobber så hardt med å spre kvensk språk til ungdom i sosiale medier. På NRK kan du se utdelinga og høre en 30 minutters lang samtale mellom lederen i kvenungdommen Åsne Kummeneje Mellem, og språkrådets direktør Åse Wetås.

Absolutt verdt å få med seg for den interesserte. Les mer om utdelingen og samtalen her. 

Skriv tekst, vinn penger!

Finn fram din indre skribent å meld deg på Ruijan Kaiku og Ruija forlags skrivekonkurranse! (Illustrasjons: Wilfred Hildonen)

Vi i Ruijan Kaiku har slått oss sammen med Ruija forlag, og har nå fått i gang en helt egen skrivekonkurranse. Her vil det altså være mulig å vinne alt fra 5.000 til 15.000 kroner!

Alt du trenger å gjøre er å skrive en kortprosa tekst om hva det kvenske betyr for deg eller ditt forhold til det kvenske.

Teksten kan være novelle, et essay eller et dikt, og du kan skrive på både kvensk, norsk og meänkieli.

Les mer om konkurransen og hvordan du kan melde deg på her.

Trasig tekst og hjemmelekse

I et siste farvel med Martin har Kristine funnet fram en kvensk klassiker, hvertfall for Ruijan Radio.

Banaani
Tämä oon banaani. Banaani oon frukti. Se oon keltanen ja joskus kans pruuni. Banaani oon hyvää. Banaani maistuu niinko banaani.

Banaanissa oon kuori. Jos haluat syöä banaanin, sie häyvyt ottaa kuoren poijjes. Sillon sie kuorit sen banaanin.

Ordtak er alltid morsomme, og kan i tillegg komme med litt visdom. Kristine har funnet fram noen gode ordtak han kan vise fram hjemme. Ordtakene er hentet fra Agnes Eriksens kvenske inspirasjonsbok med det forferdelig lange navnet «Hiiri Hiukkahamphaan suolapalat ja vähä mitäki muuta, I den kvenske kulturstua – inspirasjonsbok for små og store».

Dette ordtaker i følge Eriksen ikke kvensk, men godt kjent i Norden:

– Nuorena se oon vitsä väännettävä.

Man skal bøye grenen mens den er ung.

– Työ se ihmisen opettaa.

Mulig direkte oversettelse: Arbeid er menneskets undervisning.

– Ei maaten tulla markat.

Mulig direkte oversettelse: Uten land blir det ikke penger.

Som Eriksen srkiver handler de to siste om at det er erfaring og hardt arbeid som teller, og mye av visdommen fra de eldre kommer fram i disse ordtakene. «Den late eller den som ikke forsøker, oppnår ingenting.»

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.