Villen Yttregaard Jakobsen på Nationaltheatret i Oslo i juni. Klokka var 02.00 på natten, og hun hadde akkurat tatt del i «Norge lytter» med en minneverdig avslutning av rapportopplesningen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Hun er i ferd med å legge et stort år med kvensk synliggjøring bak seg, og klar til å kjempe for bedre kvenskundervisning i året som kommer.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det kan umulig være mange andre 11-åringer som har bidratt til å synliggjøre kvenene i så stor grad som det Villen Yttregård Jakobsen fra Nordreisa har gjort i 2023.

Jakobsen, som fyller 12 år den 2. januar, startet året med å presentere kvenene og hennes egen kamp om kvenskundervisning i skolen i selveste Aftenposten Junior, en landsdekkende nyhetsavis for barn i aldersgruppen 6 til 12 år.

I papirutgaven fra 28. mars prydet hun forsiden med tittelen «Språket hennes kan forsvinne.»

I juni fikk hun, som den yngste av alle som bidro, æren av å avslutte den NRK-sendte opplesningen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport fra hovedscenen på Nationaltheatret i Oslo. En halv million seere skal ha sett «Norge lytter» på NRK.

Les også: – En flott avslutning

Ruijan Kaiku har hatt gleden av å skrive om Jakobsen ved flere anledninger i 2023, og i vår nye artikkelserie Joulupraati (juleprat) er hun førstemann ut.

Her får våre leserne bli enda bedre kjent med den unge Nordreisa-jenta:


En kvensk ambassadør må selvfølgelig gå kledt kvensk av og til. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Navn: Villen Yttregaard Jakobsen
Alder: 12
Bosted: Raisi/Nordreisa
Annet: Skoleelev

– Hva er jula for deg?

– Det er nok alle tradisjonene, familie, julefilm, julegaver, julegodteri, juletre og julesanger. Egentlig alt man kan sette ordet «jul» foran.

– Hvordan feiret du jul i år?

– Jeg har vært på mange julemiddager og sett mange julefilmer. Og så åpnet jeg selvfølgelig gaver.

– Hva spiser du helst til julemiddag?

– Ribbe og medisterkaker.

– Har du en spesiell eller viktig juletradisjon?

– Jeg bruker å lage pepperkakehus og popsboller med bestemødrene mine, i tillegg bruker vi å ha felles julemiddag med alle tantene, onklene og søskenbarna mine.

– Hva kommer du til å huske aller best fra 2023?

– Det må være at jeg brakk foten i november og at jeg var på Nationaltheatret i juni og leste i forbindelse med «Norge lytter.»

– Årets kvenske opptur for deg?

– Det var at Aftenposten Junior var og lagde reportasje om meg på Kvenfolkets dag, der jeg fikk fortelle om hvordan det er å ha kvensk på skolen. En annen opptur er at Aftenposten Junior har begynt å oversette artikler til kvensk.

– Årets kvenske nedtur?

– Kvenskundervisningen på Storslett skole.


Tross sin unge alder; Villen har allerede mange års erfaring fra Kyläpeli-scenen. Her fra årets spel på Kuivakoski – Tørfoss kvengård i Reisadalen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Har du vært på noen kvenske festivitaser / tilstelninger i 2023?

– Ja, jeg har vært på Paaskiviikko, Kyläpeli og på Kvääniteatteri sine forestillinger, i tillegg til «Norge lytter», Kvensk språkleir på Havnnes og sikkert flere ting som jeg ikke kommer på.

– Har du et favorittord eller frase på kvensk?

– Min favorittfrase på kvensk er nok «paska poika.»

– Har du en kvensk favorittbok eller favorittsang?

– Kvenungdommens frasebok.


Villen Jakobsen (midten) sier at hun lar seg inspirere av Astrid Serine Hoel (til venstre). Her står de sammen etter Kvääniteatteri sin Buffy By-premiere på Halti den 26. oktober, der Hoel spilte hovedkarakteren. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Er det noen kommuner, institusjoner, organisasjoner eller personer som imponerer eller motiverer deg litt ekstra når det kommer til det kvenske, og hvorfor?

– Astrid Serine Hoel inspirerer meg veldig. Hun er veldig kul, og er en flink skuespiller og danser hos Kvääniteatteri.

– Har du noen nyttårsforsett?

– Jeg skal bli flinkere i kvensk.

– Hva er din formening om nyttårsraketter?

– De er fine å se på fra lang avstand, men jeg liker de ikke hvis de er nært.

– Har du noen håp for kvensaka i 2024?

– Mitt håp er at det skal bli bedre å lære seg kvensk på Storslett skole.

– Har du planer om å gjøre noe / bidra på noen måter for kvensaka det kommende året?

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få bedre kvenskundervisning.