Aurinkofesti på klassisk tornedalsk mark. (Foto: André Larsson/minoritet.se)

 

Ting å merke seg for kvener på tornedalsferie.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«En stor del av vår framgang skyldtes at meänkieli fikk fart. Vi red på den bølgen, og det var noe nytt å anvende den tornedalske, fysiske humoren på scenen,» sier musiker Hans Notsen fra tyveårsjubilanten Raj-Raj Band.

Minoritet.se skriver at Raj-Raj Band sprang ut av en smeltedigel av språk og kulturer og ulike musikkstiler. Sammen presterer bandet noe de kaller Tornedalsetno/folkpunk, men musikkmessig dekker nok bandet et enda større spenn.

– Den dagen vi ikke lenger finnes håper jeg at vi har lagt igjen et spor og en arv. Vi har fått være med og løfte meänkieli som språk og musikken har gitt meg en merverdi som har forankret meg i bygden, sier Notsten til nettstedet.

Samtidig har kulturforeningen Lava for første gang ordnet i stand en midtsommerfest, eller Aurinkofesti. Den skal gå på klassisk mark for slike festligheter, på Tärendöholmen. Hensikten med festen er å løfte fram Tornedalen og meänkieli, meldes det.

Det var for tre år siden at kulturforeningen Lava ble skapt i den hensikt å skape kulturevenemanger i Tornedalen.

– Det begynte med at vi ordnet en stor midtsommerfest for tre år siden hjemme hos min pappa Bengt Aili i Ekfors utenfor Övertorneå. Vi var rundt 100 personer og det ble så vellykket at vi kjente at vi ville be inn enda flere personer og nå enda flere plasser, sier foreningens koordinator Hanna Aili.

I 20 år har Hans Notsten og Rolf Digervall drevet Raj-Raj Band i Tornedalen. (Foto: Hasse Stenudd/minoritet.se)