KEiiNO holdt konsert i Alta før jul: Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Denne uken ble det kjent at gruppen KEiiNO har fått direktebillett til årets MGP-finale.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku

 

Pop-gruppen KEiiNO har ved flere anledninger blitt «kvenifisert» av Ruijan Radio, og før jul forkynte de at de mer enn gjerne tar i mot kvenske demo-låter. Denne uken ble det kjent at trioen, bestående av Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo, er en av seks bidrag som automatisk er kvalifisert til finalen, og stiller med låta «Monument».

– Dette er en litt mer voksen og litt mer avansert låt enn Spirit in the Sky. Og endelig får jeg rappet litt, sa Fred René Buljo Øvergård under presentasjonen mandag formiddag.

Opptrer til helgen

I følge NRK slippes låta Monument fredag, og KEiiNO opptrer i den første delfinalen, lørdag 16. januar. «Monument» handler om sporene vi etterlater oss, opplevelsene man husker, de sterke relasjonene. Den er en hyllest til de som beriker andres liv, men som ikke får statuer reist eller gater oppkalt etter seg.

– Låten ble til på en liten hytte på Sørlandet, da Fred stilte spørsmålet «hva står igjen etter et endt liv?». Hvilke opplevelser og relasjoner er det livet har bestått av? Dette er en hyllest til de som ikke får reist monumenter eller statuer etter seg, forklarer Rotan ovenfor NRK.

KEiiNO ble verdenskjent for sin kombinasjonen av dansbar pop og samisk joik, og fikk flest publikumstemmer av alle under Eurovision 2019 med låta «Spirit in the Sky». En periode var den også verdens nest mest virale låt på Spotify, prydet hitlistene i flere europeiske land, toppet VG-lista og ble nominert til Spellemann for Årets låt. KeiiNO har besøkt Ruijan Radio flere ganger, og har også innrømmet at de faktisk er litt kvensk.