Vadsø museum – Ruija kvenmuseum fikk denne uken en unik gave fra en venn av kunstfotograf Kåre Kivijärvis sønn.

Avdelingsleder på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Kaisa Maliniemi, hadde all grunn til å smile denne uken da tre unike fotografier, kopiert i mørkerommet av Kåre Kivijärvi selv, ble overlevert kvenmuseet.

– Dette er en fantastisk gave vi er veldig takknemlige for. Vi skal bli et nasjonalt museum for forvaltning av kvensk kultur i Norge, og Kivijärvi er et viktig forbilde, sier Maliniemi. Bildene er meget kjente og er ”Læstadianere”, ”Første møte, Øst-Grønland” og ”Per Hætta med selvportrett”.

– Dette er en fotoskatt og et meget verdifullt tilskudd til museets samlinger.

Fast utstilling

Fotograf og samlingsforvalter på kvenmuseet, Monica Milch Gebhardt, synes det var veldig gledelig at Nærbø ønsket å gi fotografiene til Vadsø.

– Nå er det viktig å ta vare på fotografiene på en god måte, slik at de ikke forringes ytterligere, forteller Milch Gebhardt som håper å kunne vise de frem for publikum på kvendagen 16. mars neste år.

– Vi ønsker at fotografiene på sikt skal bli en del av kvenmuseets faste utstilling., sier hun.

Personlig hilsen

Alf E. Hansen overleverte bildene på vegne av giver Per Nærbø. I tillegg fulgte det med en utstillingsplakat og boka som ble gitt ut av Nasjonalbiblioteket i 2011. I den står en personlig hilsen fra Kåre Kivijärvis sønn, Samuel.

Hansen kjente Kåre Kivijärvi fra barndommen i Hammerfest. Dermed fikk han Nærbøs tillit til å bringe fotografiene til Øst-Finnmark og Vadsø.

– Nærbø forsto at denne gaven burde komme flere til gode. Han ønsket å finne ut hvem som ville best ivareta bildene, for å fremme Kivijärvis ettermæle som kven, forteller Hansen. – Magefølelsen fortalte meg at det var kvenmuseet i Vadsø.

 

Kivijärvi-fotografier til kvenmuseet i Vadsø. Foto: Monica Milch Gebhardt/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

Kivijärvi-fotografier til kvenmuseet i Vadsø. Foto: Monica Milch Gebhardt/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum