Det satses på kvensk språk framover. (Foto: Privat/Norske kvener Ytre Oslofjord)

 

Artig for deg som bor i nærheten: Markerer språkdagen med foredrag og bort-læring av enkle kvenske ord og fraser.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Norske kvener Ytre Oslofjord melder at de igjen er klar for nye arrangementer, og lover at det generelt ligger an til en aktiv kvensk vår i området.

– Vi satser på en flott markering av Kvensk språkdag i år, og inviterer til foredrag og smakebiter av det kvenske språket, sier lokalforeningsleder Beate H Adolfsen.

Den kvenske språkdagen markeres den 26. april, i år på en onsdag, men av praktiske årsaker har foreningen  lagt sin markering til lørdagen før, altså den 22. april. Arrangementet for dagen heter «Veien til det kvenske språket – historie og enkle øvelser», og er en introduksjon til det som skal skje på høsten. Da vil lokalforeningen nemlig rette oppmerksomheten enda mer på det kvenske språket.

Til lørdagens arrangement kommer Hilde Skanke, daglig leder ved Kainuun Institutti – Kvensk institutt, for å holde foredrag. Jan Daleng, instituttets styreleder, er oppvokst med kvensk som sitt språk skal lære bort noen ord og enkle fraser. Unni E Huru, nestleder i Norske kveners forbund, vil si noe om hvordan forbundet arbeidet for å sikre at det kvenske språket videreføres til nye generasjoner.

Vi tar med at lokalforeningen etter markeringen inviterer til sosialt samvær, med pizza, meldes det, der folk også skal få se en video med foredrag om svenske kveners historie.

– Neste måned kommer koret Kvääni ääni sørover for blant annet å holde en konsert sammen med Trygve Beddari. Det blir en vise- og rockopplevelse for dem som møter opp, sier Adolfsen. Dagen for konserten er fredag 5. mai klokken 18, på Drammen teater.

Vi tar også med at foreningen har bak seg det de omtaler som en vellykket markering av Kvenfolkets dag, og at flere av medlemmene for tiden deltar på en studiesirkel om kvensk litteratur og identitet.