John Andersen har greie på mangt og mye, og snakker dessuten kvensk. Her ser vi veteranen i et bilde fra 2017. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Endelig skal vi forhåpentligvis få møtes. Gjør klar for kvensk aften i regi av Alta kvenforening og Alta Museum.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Folket savner fysiske ting å gå på. Derfor krysser vi alt vi har for at ikke koronaen spolerer moroa også denne gangen.

Det er tale om onsdag 18. november på Alta Museum. I lag med Alta Kvenforening – Alattion kvääniseura, inviterer museet til kvensk språkkafé fra klokken 18.30. Pressemeldingen fra museets Kristin Nicolaysen og kvenforeningsleder Åshild Karlstrøm Rundhaug gir forventning, for hør her:

Håkan Funck snakker meänkieli, og stiller på kafeen. (Arkivfoto: Bjarne Krogstad/Altaposten)

«Vi har invitert John Andersen og Håkan Funck til å snakke om fiske i sjøen, i elva og i fiskevannene våre. De vil snakke på kvensk, men Håkan Funck vil oversette til norsk slik at vi som ikke kan språket også kan følge med i samtalen.»

Meänkieli-talende

I antall år er John Andersen i området 97, men snakker likevel kvensk som få andre. Den tidligere vegvesen-veteranen har greie på mangt og mye, og skal altså fortelle om fisketradisjonene i Alta og omegn. Når det gjelder Håkan Funck, så er han rektor for Alta Kristne Grunnskole og kan meänkieli. Meänkieli er kvensk sitt søsterspråk fra Tornedalen, så her blir det spennende å se om man klarer å høre forskjell mellom de to språkene. De er like, sier folk, som to dråper vann.

Vi får også opplyst at filmskaper Kristin Nicolaysen vil filme samtalen, i et romslig og hyggelig etablissement hvor du for øvrig kan kjøpe kaffe og kaker i kafeen. Men, trasige tider, det er et men:

Vi krysser fingre

«Vi vil spesielt gjøre oppmerksom på smittesituasjonen, COVID 19 i Alta, og minne alle på ekstra forholdsregler. Vi har plass til 50 personer. Ved eventuelle nye henstillinger, vil vi opplyse om dette på Alta Museums hjemmeside», heter det fra arrangøren.

Vi tar med at også Ruijan Kaiku lover å holde deg oppdatert, dersom språkkafeen må utsettes, i verste fall avlyses.

Håper vi ses, lyder oppfordringen. Eller bønnen, det må dessverre sies.