Sterke musikere med sterk musikk. (Foto: Major Minorities/Kultnett)

 

Halti åpner salen for konserten «Major Minorities.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Førstkommende torsdag, 14. oktober åpnes det for urpremiere ved Halti kulturscene på Storslett. På programmet står «Major Minorities», som ifølge arrangøren er et nokså unikt musikkonsept. En konsert med i all hovedsak kvensk musikk. Som tolkes på ny.

«Vi har latt oss inspirere av fortellinger om lengsel, vandringer og kjærlighet – som er noe alle disse sjangrene har til felles, og rett og slett latt musikken være førende for hvordan dette blir», heter det i ei pressemelding fra Lise Brekmoe i Kultnett. «Major Minorities» opplyses nemlig å blande kvensk musikk med romanimusikk og balkanske rytmer.

Etter premiere på Storslett går konserten videre til Moen kulturhus og Kalottspelets helårsarrangement, det skjer  fredag 15. oktober. Lørdag 16. oktober får Skibotn besøk, på Sárvvis på Skibotn Hotel, før de avrunder sin turné med konsert på Prelaten i Tromsø. Dag og dato er mandag 18. oktober.

«Dette er Kultnetts første arrangement siden samfunnet ble gjenåpnet, og vi gleder oss stort til endelig å kunne dele fantastisk musikk med publikum – denne gangen i et samarbeid mellom norske, svenske og danske musikere», melder Brekmoe, som også har noen ord om bakgrunnen for at Major Minorities kom i stand:

Det var i 2019 at Simon Don Eriksen, en musiker fra danske Calibut band, besøkte Nord-Norge. Der fikk han sitt første møte med kvensk musikk og kvenske musikere. I løpet av dette møtet ble tanken om det unike musikkonseptet til. Spørsmålet var hva som skjer dersom de blandet den mollstemte kvenske musikken med Calibut bands jazzinspirerte balkanske rytmer og romanimusikk?

Nå har også du anledning til å finne ut av saken, fordi ideen ble som vi forstår virkelighet. Øystein Fredriksen og Nikolai Äystö står som de kvenske musikerne i prosjektet, som består av til sammen seks musikere. Ved siden av nevnte Simon, Øystein og Nikolai, har de med seg George Mihalache på cimbalom, Ida Hvid på kontrabass og Ruhi-Deniz Erdogan på trompet.

Vi tar med at turnéen har fått tilskudd fra Troms og Finnmark fylkeskommune, Kulturrådet og Tempi, og at den arrangeres av Kultnett i samarbeid med Halti kvenkultursenter og Kalottspel.

Dersom du har spørsmål om konserten, kan du kontakte Øystein Fredriksen på telefon 959 90 005, eller på epost oystein.fredriksen@me.com