Musikkfest: Ronja Lindbach fra Vadsø, ung artist med låt ute. (Foto: Alessandro Belleli)

 

Nye toner fra «Ronja som rørte kommisjonen.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den unge artisten Ronja Lindbach fra Vadsø har i en årrekke opptrådt på scener i Øst-Finnmark. Nå har hun signert for plateselskapet Mano Music, og slipper i følge ei nylig utsendt pressemelding nå sin første av tre singler. Det skjer i dag, fredag 17. april. Dette blir en av tre sanger som kommer på streamingtjenester i løpet av vår og sommer.

Den første sangen som slippes heter «Freedom,» en sang om frykten for å vokse opp. Ronja & co melder at navnet på tittelen er åpent for tolkning, og at den kan ha mange forskjellige dimensjoner:

Mer livlig var planen

«Sangen tar for seg barndom og friheten man har som et barn til å tørre og tenke og drømme. Opprinnelig var planen å slippe en mer livlig sang først, men Ronja ønsket at denne kom først siden den treffer bedre på stemningen som er i samfunnet nå. Det er nok mange som føler på engstelse og mimrer tilbake til gamle tider nå, noe som sangen fanger opp,» heter det i pressemeldingen.

Ronja Lindbach. (Foto: Privat)

– Da jeg var liten var jeg nok som de fleste barn både rastløs, fantasifull, modig, fri. Men selv om jeg var modig var jeg på ingen måte fryktløs. Jeg var redd for Hufsa, Stallo, edderkopper, nyttårsraketter, min mors kjefting og min fars sangstemme (noe som fortsatt skremmer meg). Tyver, derimot, var jeg ikke redd for fordi jeg var overbevist om at det kun fantes på TV, forteller Ronja om sin oppvekst.

Uskyldig verden?

Ronja bor i Vadsø og har tidligere opptrådt på ulike kvenske arrangementer, blant annet på museum. Direkte kvensk er hun likevel ikke, selv om hennes mor er første generasjon finsk, og selv om Ronja opplyses å ha hatt finsk på skolen i alle år og at hun slik sett har tilhørighet til både det finske, det norske og – gjennom sin oppvekst i Vadsø – det kvenske.

– Poenget mitt er; selv om jeg hadde mange frykter, følte jeg alltid en slags trygghet om at ingen farer fantes i den virkelige verden. Ingenting var farlig på ordentlig. Etter hvert skjønte jeg at verden kanskje ikke alltid er like uskyldig og ufarlig som jeg hadde sett for meg, fortsetter hun.

På mange scener

– Da jeg skrev sangen lengtet jeg tilbake til å kunne se verden fra perspektivet til et barn. Å være fri fra tunge tanker, bekymringer og frykt.

Ruijan Kaiku har tidligere skrevet om musikeren, les mer her:

Ronja rørte kommisjonen med sin vakre sang

Helt siden hun var fire har Ronja Lindbach opptrådt på scener i Øst-Finnmark:

Mange små oppdrag

«Etter hvert begynte hun å skrive egne sanger som hun har holdt konserter med, blant annet på Varangerfestivalen, under Finnmarksløpet, på sjømatmesse i Vardø, UKM-festivalen og Sun station. Hun har også gjennomført mange små oppdrag som for eksempel på Åpen Scene som arrangeres av Vadsø Jazzklubb, begravelser, bryllup og på åpninger av forskjellige arrangement. I 2017 fikk hun også muligheten til å spille på direktesendt tv i programmet «Norge nå», som sendes av NRK.»

Vi tar med at hun i fjor fikk drømmestipendet for å kunne satse videre på musikken sin, noe som blant annet har åpnet for å kunne spille sin egen musikk.