Astrid Serine Hoel, som også har spilt hovedroller i de to første forestillingene Kvääniteatteri har hatt, inntar rollen som Madam Lyng i Kvääniteatteris nye forestilling. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kvääniteatteris nye forestilling, «Nuorassa kohisee», hvis manus i sin tid var nominert til Ibsenprisen, skal vises i Ruija og Tornedalen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det nærmer seg urpremiere med påfølgende turné for den nyeste forestillinga til det nasjonale kventeateret. Den har fått navnet «Nuorassa kohisee», som betyr ‘suset i Rotsund’. Den norske tittelen er likevel «Sangen fra Rotsund.»

Premieren finner sted 1. mars klokken 19, og som vanlig på teaterets «hjemmebane» Halti kulttuuriseeni/Halti kulturscene på Hansinkenttä/Storslett.

Ruija og Pajala

I likhet med de to foregående forestillingene Näkymätön kansa/Det usynlige folket og Buffy By, skal også Nuorassa kohisee ut på turné i Ruija, med henholdsvis fem visninger i Troms og fire visninger i Finnmark.

Den 4. mars blir det visning i Olmavankka/Manndalen, etterfulgt av Puruvuono/Burfjord den 6. mars. Herfra vender de nesa mot landets nordligste fylke.

Les også: Kvääniteatteri forbereder seg i Kjelleren

Finnmark-premieren går av stabelen i Lemmijoki/Lakselv 8. mars, etterfulgt av visning i Kirkkoniemi/Kirkenes den 10. og i Vesisaari/Vadsø den 12. mars.

Den 14. mars, kun to dager før kvenenes nasjonaldag, blir det visning i Alattio/Alta, før turneen gjør et aldri så lite utenlandsvisitt:

Dagen etter Kvenfolkets dag, den 17. mars, skal det nemlig være visning i Pajala i Nord-Sverige, før turneen avrundes med to visninger i Tromssa/Tromsø, henholdsvis 19. og 20. mars, på Rådstua teaterhus.

Hoel i ny hovedrolle

Ruijan Kaiku erfarer at en sentral skikkelse i forestillinga er den videnkjente Madam Lyng, eller Ovidia Fredericha Lyng som hun het. Hun skal spilles av Astrid Serine Hoel, som også har spilt hovedroller i de to første forestillingene Kvääniteatteri har hatt.

I tillegg tar forestillinga for seg historien om de to kvenguttene Moses og Michel, som stjal og myrdet fem mennesker, før de endte sine dager på Lille Skogsholmen utenfor Spåkenes i 1792. Ørjan Steinsvik spiller rollen som Moses.

Anitta Suikkari er den tredje og siste skuespilleren, og skal spille rollen som tante Berret.

Nominert til Ibsenprisen

Det er Rawdna Carita Eira som har skrevet manuset, opprinnelig for det samiske nasjonalteateret Beaivváš som gjorde «Sangen fra Rotsundet» tilbake i 2011.

Hun ble nominert til Ibsenprisen i 2012 for dette manuset, som er basert på nedtegnelser av lokalhistoriker Ernst Isaksen. Nå har den samme Eira skrevet om stykket for Kvääniteatteri.

Teatersjef i Beaivváš i 2011 var Haukur J. Gunnarsson, og også han er involvert denne gangen, i rollen som regissør.

I ukas Ruijan radio-sending kan du høre hva administrativ leder i Kvääniteatteri, Inger Birkelund, sier om den nye forestillinga: