Helga Vara er ekspert i grindvev og veving av belter og bånd. Den etterspurte kursholderen er i Børselv i februar. (Foto: Arne Hauge)

 

Bli med Helga Vara og Else Olsen. Hver av kursledere har plass til ti deltakere.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det er Kainun institutti – Kvensk institutt som melder at de snart arrangerer to kurs relatert til kvensk husflid. Kursene  inngår som en del av utstillingen “Finnmarks mangfoldige husflid – Ull- og vevtradisjoner”, som for øvrig står oppe til 30. mars i instituttets lokaler i Børselv.

Hvor også kursene holdes. Prosjektleder Riinakaisa Laitila opplyser at det første kurset kjøres lørdag og søndag 4. og 5. februar. Da handler det om grindvev og den kvenske tradisjonen med å veve belter og bånd. Kurset er for nybegynnere, og mens lørdagen tar for seg grunnprinsippene, vil kursholder, Helga Vara fra Tana, bruke søndagen til å lære folk om mønsterplukking.

Det neste kurset handler om gammel kvensk damelue. Den heter «riukkulakki», og her er det Else Olsen fra Børselv som står som kursleder. Dette kurset er todelt med del 1 lørdag og søndag 11. og 12 februar, og del to lørdag og søndag 4. og 5 mars.

Kursavgiften er kroner 300 pr person, dette inkluderer varm lunsj. Påmelding skjer til post@kvenskinstitutt.no.

Vi tar med at prosjektet som rammer inn det hele, altså utstillingen, har som mål å samle inn og dokumentere både immateriell og materiell kulturarv om ullproduksjon, veving og vevtradisjoner i Finnmark.

«Tradisjonell kunnskap knyttet til veving er en del av vår felles kulturarv og fortjener å føres videre. Våre ønsker for prosjektet er å videreformidle og ivareta den aktuelle kunnskapen for kommende generasjoner,» heter det fra Laitila.

Samarbeidspartnere i prosjektet er RiddoDuottarMuseat, Porsanger Husflidslag og Norges Husflidslag.

Les mer her: – Vi er stolte av våre formødre