I denne byen, her sett fra hurtigbåtkaia, skal kvenflagget heises ved rådhuset den 16. mars. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Ny kommune inn i «rekken» av kommuner som skal flagge for kvenene for aller første gang, og i rekken av kommuner som flagger i Sør-Troms. Det gleder minst én av kommunens mange innbyggerne: – Det setter jeg stor pris på, sier Jens-Petter Seppola.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I Ruijan Kaikus undersøkelse om kommuner i Troms og Finnmark som skal flagge med kvenflagget på Kvenfolkets dag, tikker det stadig inn nye besvarelser. Sist ut er fra Harstad kommune, som med sine drøyt 25 000 innebyggere plasserer seg fint mellom Tromsø og Alta som den nest største kommunen i fylket etter folketall.

Kommunikasjonssjef i Harstad kommune, Øivind Arvola, sier at kommunen skal flagge på Kvenfolkets dag, og at flagget vil vaie over rådhuset, som er kommunens offisielle flaggsted.

–  Vi har ikke flagget på denne dagen før, og det er med glede at vi skal flagge i år, sier Arvola.

Fornøyd innbygger

Jens-Petter Seppola er opprinnelig fra Yykeänperä/Skibotn, men er bosatt i Harstad. Han er fornøyd med at kommunen skal flagge på Kvenfolkets dag. (Foto: Ann-Cathrin Seppola)

I denne forbindelse har Ruijan Kaiku vært i kontakt med Jens-Petter Seppola, som er bosatt i Harstad. Før vi overrakte ham det glade budskapet, lurte vi på om han har noe forhold til Kvenfolkets dag. Og som mange andre kvener har han naturligvis det:

– Det er jo en dag som bidrar til synlighet og skaper nysgjerrighet. Det igjen bidrar til at folk leter etter røttene sine, og mange behøver ikke grave så dypt før de kvenske røttene kommer til synet, sier han, og legger til:

– Man tenker jo på det på selve dagen, vi snakker om det på jobb, og folk både gratulerer og stiller spørsmål, sier han.

– Ville det betydd noe for deg om Harstad kommune heiste det kvenske flagget den 16. mars?

– Absolutt, det ville jeg nok blitt glad for, sier han.

Når vi så forteller han at kommunen kommer til å flagge for første gang i år, svarer han slik:

– Oi, fine ting, det setter jeg stor pris på. Det er fint med en dag der det settes fokus på oss, sier Seppola.

Inn i «rekken»

Harstad kommune føyer seg med dette inn i det som kan se ut som konturene av ei «rekke» med kommuner som i 2023 skal flagge for aller første gang i forbindelse med kvenenes nasjonaldag. Fra før har blant andre Bardu kommune/Perttulan komuuni varslet at de vil heise kvenflagget for første gang i år.

Kommunen føyer seg også inn i «rekken» av kommuner i Sør-Troms som heiser det kvenske flagget. På denne tiden i fjor kunne nemlig Ruijan Kaiku meddele at Lavangen kommune hadde kjøpt inn flagg, og kom til å heise det den 16. mars:

Flagger for første gang