Agnete Båtnes Braaten og Heidi Johanne Blomli (til høyre) har snakket med en rekke nordtromsinger i kvenkultursenterets nye minipodcastserie. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Førstkommende fredag er det duket for premiere på Halti kvenkultursenters minipodcastserie «Praatikas», men allerede nå kan du få en smakebit.

 

«Praatikas», kvensk for «pratsom», er navnet på den flunkende nye minipodcastserien til Halti kvenkultursenter, som skal presenteres her hos oss i Ruijan Kaiku de neste seks fredagene framover.

– Over seks episoder på om lag 40 minutter, forbeholdt hver av de seks kommunene i Nord-Troms, skal det blant annet handle om å være nordtromsing, om å ha kvenske røtter, om identitet, om språk, historie og politikk. En god samtale, for å komme under huden på de ulike gjestene. Det sier prosjekleder hos Halti kvenkultursenter, Malin Vollstad, til Ruijan Kaiku.

Gjester fra alle kommuner

I sendingen som tar for seg Lyngen, skal vi stifte bedre bekjentskap med forfatter og NRK Kvääni-journalist Laila Lanes og Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen. I Storfjord-sendingen er det Vebjørn Vinjar Karvonen, som blant annet er styremedlem i Kvääninuoret, som er gjest. Fra Skjervøy møter vi Jan-Børre Johansen, som med god hjelp fra Lise Brekmoe fra Nord-Troms museum får bedre koll på stamtavla si.

I Kåfjord-sendingen er det tidligere daglig leder ved Halti kvenkultursenter og nåværende Ruijan Kaiku-journalist Pål Vegard Eriksen som er med. Fra Nordreisa blir det snakk om elvebåt og elvekultur med nasjonalparkforvalter Asgeir Blixgård og elvebåtfører Steffen Vang Bakkland, hvorpå vi fra Kvænangen får presentert en god samtale med tidligere NRK-profil Carina Olset Hovda og kvenforbundsleder Kai Petter Johansen.

Lærerikt

Vollstad sier hun er spent og gleder seg foran premieren førstkommende fredag.

– Det er så mange små poenger og øyeblikk i mange av samtalene som jeg gleder meg til at folk skal høre. Selv har vi lært utrolig mye om det kvenske i Nord-Troms, ting man ikke nødvendigvis finner ved å google, så jeg håper lytterne kan få den samme opplevelsen.

Prosjektlederen sier at det å lage en slik podcast har vært mye mer jobb enn man kanskje skulle tro.

– Bare logistikken, med alle gjestene, har vært en jobb i seg selv, sier hun.


Prosjektleder Malin Vollstad gleder seg til å dele resultatet med lytterne. (Kuva: Lennart Jenssen)

Hun tror podcasten kan fylle et slags tomrom:

– Jeg tenker at det er viktig at vi i Nord-Troms også snakker om vår historie og vår identitet. Det er ikke så mange slike arenaer om det å være nordtromsing. Hvem er vi, liksom?

Hvorvidt det kommer en oppfølger er hun foreløpig usikker på.

– Det blir opp til kvenkultursenteret, og i tillegg er det naturligvis et økonomisk spørsmål. Men jeg tror det kan være mye å hente ved å gjøre dette, sier hun.

Seks fredager

De seks episodene vil publiseres i tur og orden på «Ruijan Radio – Spesialprogrammer» på Spotify og på kvenkultursenterets youtube-kanal. De vil også presenteres her på ruijan-kaiku.no.

Her er sendeplanen:
Ep. 1 Fredag 26. mai 2023 kl. 14
Ep. 2 Fredag 2. juni 2023 kl. 14
Ep. 3 Fredag 9. juni 2023 kl. 14
Ep. 4 Fredag 16. juni 2023 kl. 14
Ep. 5 Fredag 23. juni 2023 kl. 14
Ep. 6 Fredag 30. juni 2023 kl. 14

Som en smakebit kan du allerede her høre en introduksjonssending ved programlederne Agnete Båtnes Braaten og Heidi Johanne Blomli: