Laila Lanes under Svarte Natta som går av stabelen i Nordens Paris denne helgen. (Kuva: Kjetil M. Skog/Framtid i Nord)

 

Den avtroppende NRK-journalisten ble overrasket med Hedersskarven under Svarte Natta. Hennes arbeid med det kvenske ble særlig belyst.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg er ikke helt på jorda enda.

Det sier Laila Lanes, som i kveld ble tildelt Hedersskarven under Svarte Natta i Tromssa/Tromsø, når Ruijan Kaiku slår på tråden like etter tildelingen.

– Jeg ble helt tatt på senga. Dette hadde ikke vært i tankene mine i det hele tatt.

– Jeg er veldig glad og synes det er hyggelig å bli satt pris på, og at noen har merket seg jobben jeg har gjort og at arbeidet med det kvenske blir lagt merke til, sier Lanes.

Media og minoriteter

Svarte Natta er en nordnorsk mediekonferanse, nærmere bestemt Norsk Journalistlag sin journalistfaglige konferanse for Nord-Norge, som avholdes 10. til 12. november. Konferansen finner sted i Tromsø i november hvert andre år.

Les også: Lanes: – Dette er boken jeg selv skulle ønske at jeg hadde

Like i forkant av kveldens pristildelingen gikk programposten «Har media sviktet urfolk og nasjonale minoriteter?» av stabelen. Lanes satt, uvitende om hva som skulle komme, i panelet sammen med blant andre Skjalg Fjellheim (tidligere Nordlys) og Mona Solbakk (NRK).

– Hva kom man fram til her?

– Det kom vel fram at media har sviktet, sier Lanes.

Verdig vinner

Det var Fremover-journalist og styreleder i NJ Nord, Ann-Kristin Hanssen, som senere skulle dele ut prisen fra scenen. Prisen består av diplom og 10 000 kroner.

Les også: To lyngsværinger i siste Praatikas-episode

– Uten hennes personlige engasjement og innsats ville NRK Kvensk ikke vært det det er i dag. Vi mener Laila er verdig hedersprisen for sin innsats. Det er styret i NJ Nord svært enig i, og Hedersprisen 2023 går derfor til Laila Lanes, sa Hanssen under tildelingen.

Lanes har jobbet i NRK siden 1987, der hun de siste årene har jobbet statskanalens kvenske satsing, NRK kvääni. Hun er for tiden inne i sine siste arbeidsdager før hun pensjonerer seg.

Ruijan Kaiku gratulerer! Paljon onnea!