Einar Niemi har rundet åtte tilbakelagte tiår her i livet. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Skjer på lørdag: Seminar og feiring til ære for Einar Niemis 80-årsdag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Lørdag førstkommende skal vi feire Einar», het det i meldingen vi fikk inn forleden, med Vadsø historielag som avsender.

Som seg hør og bør, all den tid det er Vadsø historielag som er arrangør for markeringen av bursdagen til den kjente historikeren fra nord. Festligheten er etter det vi forstår åpen for alle, og foregår på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Programmet er fyldig, men først noen fakta om gratulanten, hentet fra det frie leksikonet Wikipedia:

Einar Niemi ble født 16. september 1943 i Nord-Varanger i Finnmark. Etter oppveksten i Vadsø utdannet han seg ved Universitetet i Oslo, før han etter tre år som lektor i hjembyen ble tilsatt som amanuensis i historie ved Universitetet i Tromsø. Et lærested han vendte tilbake til da han etter et elleve år langt interludium som fylkeskonservator i Finnmark til sist ble professor. Det var tilbake i 1989.

Niemi bør være godt kjent for Ruijan Kaikus lesere. Han har nemlig gjort det som omtales som en formidabel forsknings- og formidlingsinnsats for kvenfolket. Eksempel på det siste var da han i desember 2019 stilte som hovedperson i et arrangement som herværende avis  klekket ut, hvor folk i en fullsatt pub i Alta fikk en forrykende gjennomgang av kvenfolkets mangeslungne tilblivelse. Her har du ei lenke til det kapittelet:

Einar Niemi: Kvenenes historie på 100 minutter

Tilbake til lørdagens markering i Vadsø, for øvrig presis ei uke etter Niemis eksakte bursdagsdato. Av programmet for dagen, for ordens skyld lørdag 23. september fra rundt klokken 11.30, kan vi lese at det starter med kaffe og noe å bite i. Kjeks eller sjokolade, opplyser arrangøren i den forbindelsen. Så går det i raske og formodentlig engasjerende steg framover, med underholdning i form av Jakob Mikkelsen på trekkspill, noen ord fra Vadsø historielag ved Trygg Jakola, fulgt av noen ord også fra Varanger museum ved Mia Krogh.

Fullt over alt på puben Barila da Einar Niemi fortalte om kvenene i fortid og nåtid. Dette var i desember for snaut fire år siden. (Foto: Arne Hauge)

Den neste halvtimen etter det styres av professor emeritus Randi Rønning Balsvik, hun skal snakke om sin kollega Niemis store bidrag i et foredrag kalt «kollega Einars bidrag til vår landsdels identitet og verdighet.»

Etterpå går den neste halvtimen til en ny professor emeritus, nemlig Knut Einar Eriksen med sitt foredrag kalt «gjensyn med «den finske fare»».

Også tidligere Varanger museums-direktør Sigrid Skarstein skal holde foredrag, hennes halvtime har tittelen «Med hjerte for og kunnskap om hus og kulturmiljø.»

Mer å spise i form av kaffe med tekake – kvensk tekake formoder vi – før det er mer lærerik underholdning i form av «Brev fra Elmine». Fulgt av det arrangøren omtaler som «noe mat». Da er klokken litt etter 15 dersom skjemaet holder, noe som i så fall gir rom for flere hilsninger, fulgt av taffelmusikk ved tidligere nevnte Jakob Mikkelsen. Rundt klokken 16 regner arrangøren med at markeringen er over.

Også Ruijan Kaiku nytter høvet og gratulerer professor emeritus Einar Niemi med dagen.