Christina Gjertsen er i gang med nytt prosjekt. Snart får du strikkeoppskrifter basert på norsk, samisk og kvensk kultur. (Foto: privat)

 

– En strikkebok, tre kulturer. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

«En strikkebok, tre kulturer.» Slik lyder altså den ferske meldingen fra fotograf, illustratør og kommende forfatter Christina Gjertsen.

– Jeg har brygget på en bokidé. Som tar meg tilbake til et trespråklig barndomshjem i Porsanger. Med en miks av rike kulturer og språk, flettet sammen i hverdagen. Samisk, kvensk og norsk. Bestefar, bestemor og meg, skriver Gjertsen på facebook-siden sin.

En bok av unge for unge

Det blir en strikkebok med tre kulturer innbakt. Hun forteller til Ruijan Kaiku at hun først og fremst ønsker å bruke muligheten til å videreføre sin egen kultur gjennom en bok laget av unge, for unge.

– Jeg har vært så heldig å vokse opp i et trespråklig hjem. Hvis jeg kan bruke mine evner til å bidra til å bære det kvenske videre er det ingenting som er bedre enn det, sier den ivrige kommende forfatteren.

Christina Gjertsen har tidligere illustrert de kvenske barnebøkene om Linus. Her sammen med Anna-Kaisa Räisänen. (Foto: Kvensk institutt/Kainun institutti)

Hun sier hun vil benytte muligheten til å fortelle om Finnmarks historie og mange kulturer. For mange er landsdelen et stort mysterium fulgt av fordommer. Blant annet tror hun mange tenker på gamle mennesker når de ser for seg kvener.

– Det finnes kvensk ungdom også, og det er jo vi som skal bære arven videre. I tillegg vet mange faktisk ikke hva som har skjedd i Finnmark. Før strikkeoppskriftene vil jeg gi et innblikk i kvensk kultur og historie, slik at leserne har en forutsetning til å forstå hvorfor designet er som det er og fargene er som de er.

Boken vil inneholde historiske fortellinger, fortellinger fra unge kvener, matkultur og sist men ikke minst strikkeoppskrifter med utgangspunkt i Gjertsens egen kulturarv.

Les også: Klar med ny kvensk barnebok

Får tilskudd

Nyheten kommer som følge av svaret fra Kulturrådet om midler til prosjektet. Gjertsen begynte arbeidet på idéen i november i fjor, og sendte håpefullt inn søknad om tilskudd.

– På mandag kom svaret fra Kulturrådet. Jeg FIKK tilskudd, og hakeslepp. Første skritt på veien er tatt, og mange tusen venter. Men jeg er klar, og ønsket om å formidle til dere der ute er sterkt, skriver hun.

Gjertsen røper at hun vil jobbe med boken fram mot slutten av 2023, men kan ikke love noen dato for utgivelse.