Kvendrakt finnes for både kvinner og menn. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Kristine Jonas og Martin Hovden har nok en gang fått Frank Halvorsen med i studio for å snakke om den nye radioserien «Kvener, den glemte minoritet». Syerske Else Olsen fra Børselv er med for å snakke om kvendrakta. Må man ha kvendrakt til Kvenfolkets dag?

Episode to av Ruijan Radios nye kvenserie med programleder Frank Halvorsen ble sendt denne uken, og Frank har fått en hel rekke med gode tilbakemeldinger, ifølge han selv hvertfall. Episode to handler nemlig om hvor mange kvener som faktisk finnes. Staten sier det er et sted mellom 10 og 15.000 kvener i Norge, men Frank har snakket med noen som mener det er minst 150.000 kvener.

Frank Halvorsen har ikke fått noe annet enn positive tilbakemeldinger etter premieren på den nye radioserien. Det påstår han selv hvertfall. (Foto: Kristine Jonas)

– Det har skapt litt debatt. Det setter jo et spørsmål ved den økonomiske støtten gitt til kvenene. Hvis det er så mang flere kvener enn staten sier, så burde de jo har fått mye mer, forteller programlederen til Ruijan Radio.

Han kan også avsløre at allerede i episode fire tar han opp problemstillingen om den økonomiske støtten til kvenene med statssekretær Raymond Robertsen.

– Han gir noen gode svar, men om alle er enige er en annen sak.

Må man ha kvendrakt til Kvenfolkets dag?

Med under en uke igjen (!) til Kvenfolkets dag har vi fått syerske Else Olsen på telefon i studio for å stille de mest kritiske spørsmålene om hvordan man skal kle seg til den store dagen. Må man ha kvendrakt for å være kven? Må man ha kvendrakt for å feire nasjonaldagen?

– Nei, du må strengt tatt ingenting. Det er en dyr drakt, og ikke noe som passer alle. Det kan likevel være en fin markør for egen kvensk identitet, sier hun.

Underveis i samtalen dukker det opp et enda viktigere spørsmål om drakten. Else forteller nemlig at en del av drakten er et silkesjal man har over skuldrene.

– Det skal være en kjærestegave, sier hun.

Det viser seg nemlig at man må ha kjæreste for å ha kvendrakt! Det kom som en nyhet både for Kristine og Martin, men neida, Else forsikrer om at man må ikke det, og single kan også pynte seg i den fine drakten.

Dagens trasige tekst og hjemmelekse

Videre har Kristine funnet en trasig tekst, som ikke egentlig er en tekst, med et mer praktisk bruksområde. Hun er nemlig lei av snø og kulde, og vil ha mildere vær. I boka «Hiiri Hiukkahamphaan suolapalat ja vähä mitäki muuta» eller «I den kvenske kulturstua – inspirasjonsbok for små og store» av Agnes Eriksen kan man nemlig lese om hvordan kvener ikke hadde tilgang til værmeldinger til alle tider, og måtte forutsi dette selv.

«Ko taivas oon etelästä punainen, tullee lauha.»

«Jos hevonen haukottelle, tullee lauhasää.»

Martin foreslår at kvenske forfattere i framtiden kan vurdere noe kortere titler til bøkene sine.

I samme bok har Kristine også funnet fram dagens hjemmelekse. Kvenske elle melle-regler. En av disse skal brukes til minimum en viktig avgjørelse fram til neste uke.

Akka pakka                                                    Yks – kaks – kolme – nelje – viis
punkka rakka                                                  jää sie sihen siis
etla metla
Šung fung
fili fong
issa pissa tot 

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.