llustrasjonsbilde av den såkalte Meridianstøtta er tatt under prosjektarbeidet. (Kuva: Ellen Ottem)

 

I kveld åpner utstillinga «NåDa/DálDalle/NytSilloin» i Hammerfest, og den blir stående på Gjenreisningsmuseet over sommeren.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Hammerfest kunstforening og Alta kunstforening åpner utstillingen «NåDa/DálDalle/NytSilloin – ungdom, samtidskunst og kulturminne» på Gjenreisningsmuseet i Hammerfest torsdag 20. juni klokken 18.

Det melder kunstforeningene i ei felles pressemelding.

Utstillinga, som vil bli stående på museet over sommeren, er et resultat av et prosjektarbeid der seks entusiastiske ungdommer i Vest-Finnmark, under veiledning av profesjonelle samtidskunstnere, har laget kunstneriske uttrykk med utgangspunkt i Struves meridianbue som verdensarv og kulturminne.

Hensikten bak er, ifølge pressemeldinga, at ungdommene skal få innsikt i tanke- og arbeidsprosesser bak det å lage kunst, samt å gi de kunnskap om hva et kulturminne kan være.

Struves meridianbue

Struves meridianbue var astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struves prosjekt for nøyaktig å bestemme jordens form og størrelse.

Christopher Hansteen (Norge) og Nils Haqvin Selander (Sverige) bisto Struve fra 1845 til avslutningen i 1855. Arbeidet besto i å måle vinkler i et stort antall målepunkter (trigonometriske punkter), etablere 10 basiser for å få inn skala og beregne posisjoner i 13 målepunkter ved astronomiske observasjoner mot stjerner.

Målingene pågikk over 40 år. Det var et viktig vitenskapelig arbeid, og 34 av de opprinnelige målepunktene er i dag på UNESCOs verdensarvliste.

Kilde: Wikipedia

Det blir faglig påfyll i tilknytning til kveldens utstillingsåpning, med to innledere fra ulikt ståsted, melder arrangørene:

Fagdirektør Per Christian Bratheim i Kartverket holder innlegget «Struves meridianbue – hvordan måle verden?», mens førsteamanuensis Steffen Fagernes Johannesen fra Universitetet i Sørøst-Norge innleder med «Kunsten å arve verden – mot en progressiv kulturarvforståelse.»

Videre går ferden inn i utstillingslokalene, der det vil bli foretatt åpning og omvisning ved prosjektkunstner og noen av ungdommene til stede.

«Arrangementet er gratis og åpent for alle», heter det i pressemeldingen.