Daglig leder i Tromsø idrettslag, Øyvind Alapnes. (Kuva: William Frantzen)

 

– Vi har en god historie i klubben i forhold til spillerrepresentasjon fra det kvenske folket, sier TILs daglige leder.

 

Frank Halvorsen / Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi er verdens nordligste profesjonelle fotballklubb og er veldig stolt av regionen vi kommer fra, med «tre stammers møte» i det norske, samiske og kvenske. Og vi føler en enorm stolthet overfor de vi representerer og det skulle bare mangle at vi ikke markerer også den kvenske dagen.

Det sier Øyvind Alapnes, som er daglig leder i Tromsø idrettslag (TIL), på spørsmål om klubben planlegger å markere den 16. mars.

– Jeg tror ting har endret seg, og man er blitt mer obs på folkene og historien i regionen vår. Den stoltheta har vi lyst å vise fram og markere, sier han.

Kvenske stjerner

Videre trekker Alapnes fram kvensk spillerrepresentasjon, og særlig to spillere, som kanskje er de største profilene klubben har hatt i sin 103-årige historie:

– Vi har hatt kvenske spillere som Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen, så vi har en god historie i klubben i forhold til spillerrepresentasjon fra det kvenske folket. Det er jo noen av de største navnene vi har og har hatt i klubben, sier han.

Se også: Hør «Gamsten» i Ruijan radio


Sigurd Rushfeldt har aldri lagt skjul på sin kvenske bakgrunn. Han har scoret svimlende 172 mål i den norske toppserien, noe som er scoringsrekord i Norge. Det til tross for at han tilbragte flere år av karrieren i utlandet. (Kuva: Ronald Johansen / iTromsø)

– Vi er enormt stolt av de guttene og det de har fått til både på og utenfor fotballbanen. Det er godt kjent at de har kvensk bakgrunn. Jeg er helt sikker på at de har vært med på å gjøre mange stolt, fordi de har stått fram og sagt at det er det som er deres bakgrunn, sier Alapnes.

Duoen Pedersen og Rushfeldt ble 10. mai 2006 sammen tildelt Finnmark fylkeskommunes kulturpris for 2006.

Ikke storslått

På spørsmål om hvordan man tenker å markere dagen hos TIL og på Alfheim, svarer Alapnes slik:

– Det blir ikke en storslått markering hos TIL, vi begynner jo å nærme oss sesongstart. Men vi tenker å markere i sosiale medier, blant spillerne på Alfheim og vise litt til historien som klubben har på den kvenske siden. Jeg tror det blir en hyggelig markering her på Alfheim, sier han.

Det skjer mye i Tromssa/Tromsø på Kvenfolkets dag og dagene rundt, med mange tilstelninger av ulik art. Det skal også flagges på en rekke skoler, etter at Tromsø kvenforening/Tromssan kvääniseura har sørget for flagg til skolene:

Les også: Vil nå ut til mange tusen tromsøværinger

– Får vi se kvenflagget på Alfheim?

Morten Gamst Pedersen spilte i Tromsø IL fra 2000 til 2004, og returnerte igjen for perioden 2016-2019 etter å ha gjort karriere i blant annet Premier League-klubben Blackburn Rovers. Her sammen med tidligere TIL-trener Simo Valakari. (Kuva: Liisa Koivulehto)

– Jeg har snakket med de andre i administrasjonen her, og vet at de jobber veldig med å få det til. Får vi tak i kvenflagget, så skal det heises, det lover jeg, sier Alapnes.

Etter intervjuet har Ruijan Kaiku fått en bekreftelse fra TIL: Kvenflagget er på plass.

Les også: Kvenfolkets dag 2023: Landsdekkende oversikt