Prosjektleder Inger Birkelund og interimstyret ved Torbjørn Svane Naimak, Hilja Lisa Huru og Tove Raappana Reibo har hatt et fast grep om spakene i Kvääniteatteris spede begynnelse. Nå har et permanent styre overtatt. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

En milepæl og en historisk dag da et kvensk teater for hele Norge ble formelt stiftet og et nytt og permanent styre overtok. Avtroppende styreleder, Torbjørn Svane Naimak, oppsummerte perioden i interimsstyret og takket for seg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den 17. september klokken 12:03 hadde alle eierrepresentantene signert stiftelsesdokumentene, og Kvääniteatteri AS var formelt stiftet som et selskap. Det hele fant sted på Halti i Nordreisa. Eierne var representert ved fylkesrådsleder Kristina Torbergsen fra Troms og Finnmark fylkeskommune, ordfører Hilde Anita Nyvoll fra vertskommunen Nordreisa, Tine Klevestad fra Alta kommune og Raymond Olufsen fra Vadsø kommune.

Kvääniteatteri har foreviget milepælen:

Senere samme dag kunne et spent «hjemmepublikum» innta Halti i forbindelse med Kvääniteatteris urpremiere av sin aller første forestilling, «Näkymätön kansa – Det usynlige folket», og det hele startet på høytidelig vis. For mens publikum koste seg med apertifen i forkant av premieren, inntok styreleder i det avtroppede interimsstyret, Torbjørn Svane Naimak, podiet. Det var åpenbart en stolt leder som ønsket alle velkommen, og samtidig takket for seg:

– Det er veldig fint å kunne være her sammen med dere, og markere denne veldig viktige dagen for oss kvener. Det er en historisk begivenhet at vi kan åpne et nasjonalt kvensk teater, som vi har gitt navnet Kvääniteatteri, sa Naimak, som også erklærte at den formelle rollen han har hatt i interimsstyret var over.

– Jeg er veldig glad for at vi i dag har fått en formell avklaring med de som skal overta og som skal ha det permanente selskapet som skal ha ansvaret for det kvenske teateret. Nå er det alvor, sa han.


Det var en stolt avtroppende leder av Kvääniteatteris interymstyre like i forkant av premieren. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Naimak uttrykte også glede over at eiernes representanter fra Nordreisa, Alta,  Vadsø og Troms og Finnmark fylkeskommune var representert denne dagen, og at både assisterende statsforvalter og sametingspresidententen var tilstede som gjester.

– Vi ønsker å ha et godt samarbeid med Sametinget og det samiske folket, sa Naimak, som trakk fram det samiske teateret Beaivváš som et forbilde og potensiell samarbeidspart for kventeateret.

Trakk linjer til veiåpning

Som tidligere veisjef i Nord-Norge, dro Naimak sammenligninger mellom å åpne veier og broer, med å åpne et kventeater:

– Det er mange ting som er likt. Når det skapes en vei, så skapes det en konstruksjon. Når vi nå skaper et kventeater, så konstruerers også en organisasjon som skal håndtere det. En vei skaper kontakt mellom folk, fører til samferdsel og at man møtes. Slik er det også med kventeateret. Det skal formidle kontakt mellom oss kvener, i mellom kvener og den øvrige befolkningen, og ikke minst skal det skape kontakt mellom generasjoner og lære oss om historie og kultur, sa Naimak.

Videre kom han med en oppfordring til publikum:

– Dere må være formidlere. For som et veianlegg, som kan være veldig fint i seg selv, så har det liten verdi dersom det ikke blir brukt på en god og riktig måte for samfunnet. Vi må alle slutte opp om det kvenske teateret, bruke det som en møteplass, og bruker det til alt det vi kan få inn i et teater og som vi kan bruke et teater til.


Det var mye folk og god stemning på Halti i forbindelse med urpremieren. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Mye ugjort

– Gjennom dette arbeidet har jeg sett hvor mye det er behov for å gjøre videre. Vi, hele samfunnet, har mye ugjort i det å formidle historien om vårt folk, vår kultur og vårt språk, sa Naimak.

– Vi skal formidle, ikke bare det som har vært av historie og det som vi har, men dette skal også være en smeltedigel og en plass der vi er med å få fram forfattere, artister, kunstnere, og her kan vi se til den rollen Beaivváš har hatt.

– Aller viktigst er at vi skal bygge bevissthet og stolthet hos alle med kvenske røtter. Men det skal ikke bare gå kvener på det kvenske teateret, vi håper jo at andre slutter opp i stor grad, slik at det gir større forståelse i samfunnet, sa den avtroppende lederen.

Stolt

– Lite visst jeg hva jeg sa ja til da jeg i 2019 fikk spørsmål om å være styreleder for interimsstyret. Jeg sa ja, men skjønte ikke før etter hvert hva jeg hadde sagt ja til. Men det har vært et fantastisk, interessant og lærerikt prosjekt. Og jeg er stolt over det produktet og det prosjektet vi overleverte til de permanente eierene i dag, sa Naimak.

Han ønsket prosjektleder Inger Birkelund og det øvrige interimsstyret, bestående av Tove Raappana Reibo og Hilja Lisa Huru, opp på podiet:

– Vi har fått et resultat som jeg og alle kan være stolte av, og som jeg håper dere alle får et eierforhold til og føler stolthet over. Det har vært fantastiske folk med meg i prosjektet.

– Tusen takk for den jobben dere har vært med på, det hadde ikke vært mulig uten, dere har vært fantastiske, sa Naimak, til stor applaus fra publikum.

– Nå kan dere fortelle historien til barn og barnebarn om at det var disse kvinnene som skapte det kvenske teateret, sa han.


Frank Jørstad er, ifølge Torbjørn Svane Naimak, den beste teatersjefen kventeateret kunne fått. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Har lyktes

Naimak sa at man stort sett har lyktes med de tingene man har gjort, og én av de tingene var å engasjere riktig teatersjef:

– Den vi fikk engasjert var den beste teatersjefen som kventeateret kunne få; nemlig Frank Jørstad. Takk for den jobben du har gjort og den støtten du har vært for oss til nå, og lykke til videre med arbeidet, avsluttet Naimak.

 

Ruijan Kaiku kommer tilbake med mer fra urpremieren.