Utstillinga «Kven Connection» åpner i Vadsø 21. oktober.

Av Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no

– Kvenene ønsker å finne sin plass i samtiden. I prosjektet «Kven Connection» skal det derfor skapes kunst om den kvenske kulturen. Fem kunstnere fra Finland og fem fra Norge er blitt valgt ut for å delta i prosjektet. De har gransket den kvenske kulturen gjennom ulike tema som språk, grenser og migrasjon. Resultatet er blitt en utstilling med mange kunstuttrykk, blant annet fotografi, broderi, video- og lydkunst. Utstillingen skal vises i Vadsø museum – Ruija kvenmuseums lokaler i Vadsø 21. oktober–12. november 2017 og skal videre til Rovaniemi i 2018, skriver prosjektleder Kaisa Maliniemi, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum i en pressemelding.

Heve nivået

Målet har vært å revitalisere kvensk/norskfinsk kultur gjennom kunst og stimulere til interesse for kvensk/norskfinsk kultur og tradisjoner gjennom innovativ samtidskunst. Dette er også med på å forsterke og bygge kulturell og språklig identitet blant kvener/norskfinner.

– Vi ønsker også å heve det kunstneriske og faglige nivået på produksjon og formidling av kulturhistoriske og kunstneriske utstillinger, utdyper Maliniemi.

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum flyttet vinteren 2015/2016 inn i nye og større lokaler. Ønsket var å lage en nyskapende utstilling i de nye lokalene.

– Vi arbeider bevisst for at den nye arenaen skal bli forankret i lokalsamfunnet og kveners/norskfinners identitet, utdyper hun.

Gjesteutviklingsprosjekt

Prosjektet ønsket å knytte kontakter mellom finske og norske kunstnere, akademikere og kulturarbeidere og herigjennom skape en internasjonal arena for kunstnerne. Fem norske kunstnerne, Maija Liisa Björklund, Asle Lauvland Pettersen, Georgia Munnik, Marsil Andelov Al-Mahamid og Sonja Siltala og fem finske kunstnerne Meri Nikula, Pirjo Nykänen, Sanna Korteniemi, Merja Briñón og Katariina Angeria ble valgt ut til å lage kunst om kvenske temaer. De representerer alle forskjellige kunstretninger.

Kunstnere har brukt gjesteatelieret i Vadsø som base for sin gransking og kunstproduksjon. Gjestekunstnere har brukt tid på å reise, bli kjent med lokalbefolkning og samtale med forskere og fagfolk. I løpet av oppholdet har de planlagt, i samråd med kurator Anastasia Patsey om hvordan resultatet skal bli en samling nye kunstverk om og/eller med den kvenske kulturen.

Debatt

Prosjektet ble startet i januar 2016 som et toårig gjesteutvekslingsprosjekt. «Kven Connection» er en samarbeidsproduksjon mellom Varanger museum avd. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Vadsø kunstforening, TAIKE – Art Promotion Centre Lapland og LETKE – Performimg Arts Centre of Lapland. Utstillingen er en del av markeringen «Finland 100 år.

I forbindelse med åpningen arrangeres det en paneldiskusjon der kunstnere Asle Lauvland Pettersen, Meri Nikula og Vemund Thoen sammen med Katriina Pedersen (Språkrådet) diskuterer samtidskunstens posisjon i minoritetskultur. Kurator Anastasia Patsey leder debatten.

Program åpningsdagen:

14.00: Velkommen ved direktør for Varanger museum, Ole Martin Lislevand
Presentasjon av Kven Connection
Paneldebatt «Samtidskunstens posisjon i minoritetskultur»
Debattleder: Anastasia Patsey (RU)

15.00: Forfriskninger og kunsthappenings

16.00: Utstillingsåpning av prof.em Einar Niemi

 

Historien om Maria Liimatta/Tarina Maria Liimatta/The Story Of Maria Liimatta (2017) by Pirjo Nykänen