Foto: Bjørklids Ferjerederi AS 

 

Nord-Troms Museum markerer Kvenfolkets dag ombord på ferga.

Av Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no

– Vi går ombord 13.30 fra Olderdalen og rigger oss til med utstyr og aktiviteter. Når ferga legger fra kai fra Lyngseidet 14.15, regner vi med å være i full aktivitet, og museumsteamet blir værende ombord utover ettermiddagen sammen med Halti kvenkultursenter sine folk, forklarer Kristin Mellem, formidler ved Nord-Troms Museum.

Kristin Mellem. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Kvencruise
– Vi håper mange tar turen over fjorden, det her blir noe så sjeldent som et Kvencruise med Lyngenferga!
Mellem frister med sang, musikk, kaffe og Kangoskaker – samt aktiviteter for de minste passasjerene. Allerede de første passasjerene skal få Kangoskake, kaffe og kven-buttons som museèt har fått laget av kvenflagget.
– Jeg håper kvenene hiver seg med ferga denne dagen og er med på å skape miljø ombord og kan spe på med fortellinger og dele historier, sier Mellem.

Kvensk historie
Mellem og hennes kollegaer ved museet håper å få formidlet kvenenes historie i regionen – både gammel og ny – som jo er historien til befolkningen i Nord-Troms. Reidun og Åge Mellem vil bidra med kvenske fortellinger. For anledningen vil dem være ikledd kvendrakten.
– Det er jo ikke den norske befolkningen som er majoritetsbefolkningen i Nord-Troms, forklarer Mellem.
– Jeg tror dette blir kjempeartig. Vi gleder oss!

Tradisjon
Fergerederiet har vært veldig entusiastisk og gitt museet lov til å komme ombord med sine aktiviteter.
– Uten dem kunne vi ikke hatt et slik type arrangement, påpeker hun.
Hun forteller at det tidligere var vanlig med aktivitet på ferga og ikke sjelden kunne man høre salmesang når læstadianerne var på vei hjem fra forsamling.
– Man har brukt ferga og det er en fin tradisjon. Bjørklids Ferjerederi as er sporty og ser verdien i dette, fastslår Mellem, og lover at dette kan gjøres flere ganger – om det blir en suksess.

Kjell Mikal Bjørklid, daglig leder Bjørklid Ferjerederi AS, synes dette er et flott innspill fra Nord-Troms Museum. Det er Bjørklid Ferjerederi AS som drifter fergene over Lyngen og Ullsfjord.
– Dette er jo historien vår – trestammersmøte – og på ferga vil man nå ut til folk man ellers kanskje ikke ville ha nådd, mener Bjørklid, og legger til at 16. mars er en fredag – da er det vanligvis mange som reiser.
– En flott mulighet til å markedsføre regionen og arbeidet til Nord-Troms Museum, fastslår han.

Andre arrangementer
Nord-Troms museum planlegger også aktiviteter i flere andre Nord-Troms-kommuner: I Nordreisa bidrar museet sammen med andre arrangører på Kvensk lørdag på Halti den 17.03. I Storfjord er det også arrangement under planlegging.

 

Fergetidene finner du her:
http://www.bjorklid.no/fergeruter/